Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Иницијатива са протестног скупа у Нишу казна за новинаре и медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 05. 2016.

УНС: Иницијатива са протестног скупа у Нишу казна за новинаре и медије

Удружење новинара Србије (УНС) противи се иницијативи да се у Нишу смањи износ новца који је у градском буџету намењен пројектном суфинансирању медијских садржаја од јавног значаја. УНС се, супротно томе, залаже да се у локалним самоуправама повећају давања и да се установи принцип по ком би се издвајало 2 одсто за конкурсно суфинансирање медијских садржаја и напомиње да је Ниш са 68.205.000 динара на 0,6% буџета.

УНС истиче да је забрињавајуће што градови и општине у Србији користе нови систем финансирања како би мање издвајали за пројектно суфинансирање медија у односу на ранија давања медијима који су били у њиховом власништву, што се јасно показује на примеру Града Јагодина, где је ове године седам пута мање новца за те намене.

УНС поздравља повећавање давања за суфинансирање медијских пројеката на нивоу Републике за око 10 милиона динара, али је разочаран што је АП Војводина издвојила за ову годину седам пута мање новца у односу на претходну.

УНС сматра да је потребно да се због неправилности које се у процесу пројектног суфинансирања јављају ради на њиховом отклањању, а никако на укидању или умањењу износа намењеном медијским пројектима. То свакако важи и за Ниш где УНС тражи да се поштује законска процедура у одабиру и раду стручних комисија, као и провера утрошеног новца и реализованих активности у складу са пројектом за који је медиј добио средства из буџета.

УНС подсећа да су портал Јужне вести и Сити радио, уз подршку Независног удружења новинара Србије, јуче у Нишу организовали протест на ком су тражили да овај Град петоструко умањи износ новца предвиђен за информисање грађана.

Коментари (6)

Остави коментар
уто

17.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 06:56

Re: DODER

E moj anonimuse koji se potpisuje[ sa "hitno", kada olako lepiš etikete ljudima iz UNS i NUNS, što se ne potpišeš kako valja.Ali, pošto to nisi učinio, čiji si onda ti "trabant"?Čitam i tvoju suludu ideju da treba ukinuti sva aktuelna novinarska udruženja, pa i UNS i NUNS?!Kada sam ja naprečac dobio otkaz od Rodića i sinova 2009.godine, niko od vas novopaćenika me nije pitao gde sam, šta radim i imam li šta da jedem?!Među novinarima je malo prave solidarnosti, a svako počne da kukumavči tek kada mečka zaigra i pred njegovim vratima!

Одговори
пон

16.05.

2016.

Милосав [нерегистровани] у 12:28

МЕДИЈСКА КОАЛИЦИЈА ЗА САХРАНУ НОВИНАРСТВА

Веће казне за новинаре, медије и цело друштво нема од писаца ових медијских закона.
"Приватизација градских медија градским парама".
"Приватне буџетске фирме".
Хиљаде отпуштених новинара.
Кршење Устава и Закона о регионалном развоју.
Селективна примена закона, Политика и Танјуг изузети.
Дискриминација по месту становања.
Неравноправност грађана, националних мањина и особа са инвалидитетом јужно од Београда.
Исисавање пара из неразвијених региона и пребацивање у развијене регионе....

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 22:05

Dosta

Dosta vise demagogije i zamajavanja sa ovim projektnim finansiranjem gde uglavnom dobijaju NVO (ne)vladine organizacije. Ako se ovako nastavi ostacemo bez medija i novinara. Uzas, probudite se.

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:51

Hitno

Pod hitno rasformirati UNS i NUNS koga su Obradovic i Smajlovicka ali i trabanti poput Jeremica, Doderovice, Jovanovicke i drugih sprecili kakastrofu nasih koleginica i kolega ciji su se mediji ugasili a oni ostali bez posla. Zamajavaju nas sa projektnim finansiranjem umesto da se bore za status i ocuvanje profesije. Profesija novinar u Srbiji ne postoji zahvaljujuci PROJEKTNOM zamlacivanju.

Одговори
пет

13.05.

2016.

Vladan DINIĆ [нерегистровани] у 18:15

SVEDOK

Postovana gospodo,
Odluku Komisije u Nisu da se ne dodeli novac stalnim abonentima "na tudju pomoć i negu" kroz takozvano projektno finasiranje "naši" medija (onih koji sviraju vlastima u diple), UNS bi trebalo da podrži, a ne da uglas kuka sa korisnicima "narodne kuhinje" na grbači poreskih obveynika u Srbiji.
Upravo ti mediji, koji su najglasniji, u protestima za pare poreskih obveynika, su bili i NAJGLASNIJI da država IZAĐE iz medija. I to su - dobili. Sad, bi,o pet od te iste države koju su isterali (opravdano) iz medija), da dobiju pare na poklon, kroz nakaradan zakon i tyv. projektno finasiranje.
Postovana gospodo, pogledajte koji su mediji redovno na grbači naroda i koji otimaju novac poreskih obveznika kroz tzv. "Projekte".
Da li među tim mediji nema stalčno jednih te istih medija, da li su njihovi projekti genijalni, a svi ostali mediji, koji ne podržavaju SLEPO vlast, kreteni i neznalice? Nece biti.
Da li među otimačima para poredskih obveznika "za medije" nema i medija koje drže bivši ministri, pa i donedavnii, članovi vrhova određenih stranaka? Ima ih. Zar nije i slepo vidljivo da je najviše para, ODMAH VRAĆENO I PREPLAĆENO onim gazdama koji su navodno privatizovali određene medije?
Slično, vidim, događa se i u Užicu...
Zato predlažem:
1. Da država UKINE PDV na štampu:
2. Da se smanji porez na reklame u medijima sa 20 na 10 odsto

Šta se ovim dobija?
1. Rasterećuju se gradski i opštinski budžeti,
2. SVI mediji se stavljaju u RAVNOPRAVAN odnos:
3. Privredi se omogućava da se POD BOLJIM USLOVIMA, jeftinije, oglašavaju.
4. Prekida se sa flagrantnim rušenjem Ustava, jer sa tzv: "projektinim finasiranjem" ruši se USTAVNO NAČELO JEDNAKOSTI na tržišt.
5. Ukidaju se i sve komisije, prekida se sa stvaranjem zle krvi i onemogućavaju lažni vlasnici medija da otimaju novac od svih nas

PS: Voleo bih da se oni koji smatraju da moj predlog nije u redu - oglase, ali pod pravim imenom i preyimeno, a ne kao anonimusi, pod pseudonimima. Yapravo, ovo što sam ovde napisao, redakcija "SVEDOK" će uputiti novoj Vladi Srbije - da se nakaradni zakon odmah ukine!

PS(1) Ukoliko bi UNS otvorio javnu raspravu na ovu temu, to bi bilo dobro za iznošenje argumenata "za" i "protiv". A, uz to: verovatno bi se jednom za svagda saznalo kakvi su to bili "genijalni projekti",ali i imena projektanata. Pravih.
S poštovanjem,
Vladan DINIĆ, glavni urednik "SVEDOKA"

Одговори
пет

13.05.

2016.

Vitomir [нерегистровани] у 17:28

pare,pare

Sto vise para za medije i sto manje medijskih radnika i novinara. To je pravi recept za ekstra profit!
Milina je biti gazda sa drzavnim paricama :) Ziveo UNS, ZIVEO BUDZET!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси