Насловна  |  Саопштења  |  Проглас Удружења новинара Србије (УНС) поводом 3. маја, Светског дана слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 05. 2016.

Проглас Удружења новинара Србије (УНС) поводом 3. маја, Светског дана слободе медија

Поводом Светског дана слободе медија који се обележава 3. маја, акцијом Пет минута громогласне тишине, УНС објављује Проглас. Позивамо новинаре и медијске раднике да од 11.55 до 12 сати прекину програм у електронским медијима, прочитају Проглас или га објаве на екрану, а у онлајн и штампаним медијима да објаве П Р О Г Л А С

Слобода медија у Србији озбиљно је угрожена јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.

Излазак државе из власништва у медијима локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу.

Илустративан је пример Јагодинe која је за пројектно суфинансирање медија ове године издвојила седам пута мање новца него претходне када је била власник медијске куће "Нови пут".

У години за нама локалне самоуправе за пројектно суфинансирање медијског садржаја издвојиле су у просеку један одсто својих буџета, иако је УНС тражио да минимум буду два процента.

Истовремено, држава је прописала да субвенције за производњу медијског садржаја од јавног значаја за појединачни медиј у периду од три године не смеју прећи износ од 23 милиона динара што је неприхватљиво, посебно за веће регионалне медије.

Зато што Законом о јавном информисању и медијима нису прописане казнене одредбе, 30 општина и градова и 17 градских општина прошле и ове године за пројектно суфинансирање медија нису издвојили ни динар.

Агенција за приватизацију онемогућавала је да непродати медији припадну запосленима без накнаде како предвиђа Закон, па је било потребно да Скупштина усвоји аутентично тумачење Закона. Због неспровођења Закона запослени у 18 медија трпели су, а и даље трпе, велику штету.

Запосленима у националној новинској агенцији Танјуг право на пренос капитала без накнаде није ни понуђено, иако су и они на то имали право.

Због приватизације око 1000 новинара и медијских радника остало је без посла а неки од њих и без законског права на социјални програм.

Приватизација медија показала је и своје партијско лице. Као услов за останак у приватизованој РТВ Панчево главни и одговорни уредник Мирослав Милаков нудио је хонорарним сарадницима приступницу владајућој странци.

У години за нама чак је и комунална полиција давала себи за право да ограничава новинаре у свом раду. Екипи Истиномера на јавној површини у близини ресторана Сава нова у Београду комунални полицајац Срђан Илић захтевао је да се опрема за снимање искључи и да се удаље, упућујући јасне претње да ће им у супротном отети средства за рад.

УНС зато захтева:

- Да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима како би обавеза свих нивоа власти била да  расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја и да за те намене локалне самоуправе (осим великих градова) треба да издвајају најмање два одсто својих буџета. Као гаранција за извршење ове обавезе треба да буду предвиђене и казне за функционере локалне самоуправе које не издвоје новац за пројектно суфинансирање медија.

- Да Влада што пре реши статус Новинске агенције Танјуг имајући посебно у виду чињеницу да запосленима након неуспеле продаје није понуђено законско право на пренос капитала без накнаде. Влада мора да има у виду и да Танјуг с далеко мањим бројем људи успева да се одржи на тржишту.

- Да Влада на дневни ред стави извештаје Савета за борбу против корупције: Извештај о власничкој структури и контроли медија, Извештај о могућем утицају јавног сектора на медије оглашавањем, као и Извештај Савета о притисцима и контроли медија (извештај Верице Бараћ).

- Да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.

УНС подржава рад Комисије за истраживање убистава новинара и њене напоре да се пронађу убице наших колега Славка Ћурувије и Милана Пантића и расветле околности смрти Даде Вујасиновић.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

04.05.

2016.

Saša Todorović [нерегистровани] у 20:36

Knjaževac

Posle 6 godina...rodila se nova nada...https://knjazpress.wordpress.com/2016/04/22/uskoro-festivalski-radio-knjazevac/

Одговори
уто

03.05.

2016.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:00

Sta je sloboda medija?

Postovani novinari,

Besmisleno je gpvoriti o "slobodi medija" jer mediji (novine, radio-programi, televizijski programi) nemaju svojstva pravnih lica (clan 29. stav 3. Zakona o javnom informisanju i medijima) kao sto to imaju izdavači medija, pruzaoci medijskih usluga ili medijske organizacije uopste..

Zato je nephodno sluzbeno i javno upotrebljavat izraz "medijska sloboda" uz odovarajucu definiciju ili bar objasnjenje.

UNS bi zato trebao da ukljuci u svoj zahtev i dopunu Zakona o javnom informisanju i medijima u pogledu odredjivanja znacenja pojma "medijska sloboda".

Prema "Vikipediji" (https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_the_press), sloboda stampe ili sloboda medija (bolje: medijska sloboda) je sloboda komuniciranja i izrazavanja putem medija.

Одговори
уто

03.05.

2016.

Ilustrativno [нерегистровани] у 10:32

Sedam puta

Rekao bih da su se u Jagodini vodili idejom da sada u toj medijskoj kući radi sedam puta manje novinara i medijskih radnika. Naravno, nakon vamdalske privatizacije koju je izvela Vlada u saradnji sa novinarskim udruženjima i sličnim medijskim koalicijama

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси