Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Општина Бач поново прекршила медијске законе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 03. 2016.

Коалиција: Општина Бач поново прекршила медијске законе

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) упозорава јавност да је општина Бач и ове године прекршила медијске законе приликом реализације конкурса за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања.

Подсећамо да је и прошле године ова општина кршила медијске законе, због чега је Медијска коалиција протестовала и обавестила јавност и надлежне органе о томе.

Случај Бач је само још један, више него јасан доказ да се морају обезбедити механизми санкционисања оних локалних самоуправа и надлежних у њима који крше и практично јавно исмејавају Закон о јавном информисању и медијима и подзаконске акте произишле из њега. У противном, медијски закони не само да ће остати мртво слово него ће чак проузроковати и контраефекте.

Не улазећи у овом тренутку у квалитет предлога пројеката које је "стручна комисија" подржала, упозоравамо да је процес избора комисије у Бачу и њеног рада био у потпуности нетранспарентан, а да су за чланове комисије изабране личности непознате стручној јавности. Према информацијама које има Коалиција, најмање један од чланова је и запослен у локалној самоуправи.

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине репрезентативна медијска и новинарска удружења, предложила је своје кандидате за чланове комисије у Бачу, али нити један од њих није изабран. Истовремено, и поред позивања на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја нисмо успели да добијемо информацију ко су предлагачи изабране "стручне комисије".

Подсећамо да Закон о јавном информисању и медијима предвиђа формирање независних комисија за оцењивање предлога пројеката које чине независни стручњаци за медије и медијски радници који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, а да већину треба да сачињавају представници новинарских и медијских удружења.

Коалиција новинарских и медијских удружења са великом пажњом прати спровођење медијских закона на свим нивоима, указује на неправилности, али и пружа стручну подршку локалним самоуправама у овом процесу.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

31.03.

2016.

anonymous Mиле Јаснић [нерегистровани] у 21:23

Шефица председника општине Рашка

Како сада ствари стоје после приватизације медија, сви су изгледи да ће ускоро од Закон о јавном информисању и медијима остати само мртво слово мна папиру. О непоштовању тек донетог медијског закона не прође ни дан а да се по том питању не огласи Коалиција новинарских и медијских удружења. И - ништа. Локалне самоуправе расписују нове конкурсе и углавном праве своје комисије и сви заједно ”дилују” с власницима телевизија, новопеченим ”журналистима”, од којих неки умеју да граде далекоде, други да муљају џибру, али ретко који од њих уме да направи добар телевизијски програм или новине. Зашто у многим општинама локална самоуправа ни по живу главу не жели да поштује закон о избору комисије за оцену медијских пројекат онако како је то закон предвидео? Ево зашто, овде у Рашки имао сам прилику да чујем једног ”напредог” већника уочи продаје РТВ Рашке ТВ Коперникусу. ” Ми имамо услов. Он мора у свом програму да прати рад наше управе, нашу власт, ми га за то плаћамо”. И заиста, речи овог већника су стварност што се тиче програма ТВ Коперникуса у Рашки. У програмима ове локалне ТВ може се видети само рад локалне самоуправе и обавезни преноси СО Рашка. Наравно ту су још: читање дневних новина, стање на путевима Србије, курсна листа ”белосветске вести” а ни једна реч нити слика са терена, шта се догађа у животу општине, нема свакодневнице...каква је то телевизија и каква је то комисија која је овој телевизији за период од 01-07.2016 на расписаном медијском конкурсу доделила око 9 милоона динара а за остале пројекте само 1 милоон динара?! Информација за Коалицију новинарских и медијских удружења: Председница комисије је била шефица кабинета председника општине Рашка.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси