Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција тражи формирање нове стручне комисије за оцењивање медијских пројеката у Нишу

28. 03. 2016.

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП) изражава незадовољство и забринутост због намере Града Ниша да се и ове године значајан износ новца из градског буџета расподели на недовољно транспарентан начин. Истовремено, Коалиција подржава одлуку свог представника Петра Јеремића да иступи из стручне комисије Ниша за оцењивање медијских пројеката због непристајања осталих чланова комисије да вредновању пројеката у својству посматрача присуствује и представник Локалног антикорупцијског форума (ЛАФ), независног тела локалне самоуправе за борбу против корупције.

Подсећамо да је Ниш 8. фебруара 2016. расписао конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града. Конкурсом је предвиђено да се медијски пројекти у јавном интересу суфинансирају са укупно 68, 2 милиона динара из нишког буџета.

За чланове стручне комисије за оцењивање медијских пројеката именовани су Петар Јеремић (предлог Коалиције новинарских и медијских удружења), Владета Радовић (предлог Друштва новинара Ниша) и Драгољуб Гајевић (медијски радник, на лични предлог). Поред Јеремића, на листи заједничких кандидата Коалиције били су и Вукашин Обрадовић (НУНС) и Митко Јаковлевски (АНЕМ), који нису израбрани.

На првом састанку, у суботу, 26. марта, члановима комисије саопштено је да је ЛАФ званично затражио да њихов представник присуствује раду комисије. Овом захтеву успротивио се Драгољуб Гајевић, док је Петар Јеремић тражио да се ЛАФ-у омогући присуство састанцима комисија, без учествовања у оцењивању и одлучивању. Трећи члан комисије Владета Радовић покушао је да нађе компромисно решење.

Занимљво је да су у овом разговору учествовали и начелник Градске управе за културу Небојша Стевановић, и градски већник Милан Пешић који је био изричито против захтева ЛАФ-а, што посебно чуди јер је реч о антикопрупцијском телу локалне самоуправе.

Суочен са очигледним неслагањем комисије о овом потпуно легитимном захтеву ЛАФ-а, Петар Јеремић је саопштио да подноси оставку на место члана комисија и напустио састанак.

Коалиција позива начелника Управе за културе Града Ниша Небојшу Стевановића да поништи решење о именовању стручне комисије и именује нову комисију, поштујући критеријуме прописане Законом о јавном информисању и медијима и Правилником Министарства културе и информисања.

Коалиција сматра и да управо начелник Стевановић треба да одлучи о захтеву ЛАФ-а, а не да ту одлуку препушта комисији.

Такође, Коалиција сматра да, с обзиром на износ средстава за суфинансирање медијских пројеката, највећи до сада опредељен на једном локалном конкурсу, и велики број пројеката које треба вредновати, комисија треба да буде састављена од пет чланова.

пон

28.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 14:24

revizija svih projekata

Zasto samo Nis, pa u celoj Srbiji su problemi, zasto selektivno i samo Nis.

Одговори