Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Оправдан штрајк колега у РТВ Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 03. 2016.

УНС: Оправдан штрајк колега у РТВ Крагујевац

Удружење новинара Србије (УНС) подржава запослене у РТВ Крагујевац који су данас започели штрајк због неисплаћених зарада и доприноса и тражи од власника Радоице Милосављевића да испоштује купопродајни уговор и радницима исплати заостале зараде. УНС сматра да је штрајк оправдан јер нови послодавац запосленима није исплатио три зараде. На програму телевизије Крагујевац од јутрос у 8.30 сати стоји само телоп са идентификацијом станице, а од програма се емитују вести.

Запослени су, од када је у октобру 2015. године приватизована Радио-телевизија Крагујевац, примили само зараду за новембар која је исплаћена у фебруару ове године.

Власник РТВ Крагујевац Радоица Милосављевић УНС-у је рекао да зна да су запослени у штрајку и да „ће им зараде бити исплаћене када се за то створе услови, односно када Град Крагујевац измири обавезе према овој телевизији”.

“Када сам потписивао купопродајни уговор нисам знао да Град још увек има неизмирених обавеза према телевизији. Када Град измири своје обавезе, одмах ћу исплатити плате”, каже Милосављевић.

Из Града Крагујевца нисмо добили одговор на тврдње Радоице Милосављевића.

УНС подсећа да је Град Крагујевац ове године није расписао конкурс за пројектно суфинансирање медија са образложењем да ће он бити расписан чим Министарство културе и информисање усвоји нови Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисање. Правилник је усвојен 29. фебруара, али медијског конкурса у Крагујевцу до данас нема.

УНС позива Град Крагујевац да неодложно распише конкурс за пројектно суфинансирање медија.

Коментари (7)

Остави коментар
чет

17.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:27

Re: СВЕТЛОСТ УНИШТИЛЕ СОРОШВЕ ПАРЕ

"На исти начин је пропала приватизована Светлост", пише Петар.
"Светлост",треба знати, морала је да буде институција,али њу је практично уништила група новинара предвошена гл.уредником Јовановићем која је отиша на "Соросове финансијске јасле" и основали,наравно западним парама, ткз."Независну Светлост". Потом је дошла нова екипа како би је сачувала,али доласко,м на власт Верољуба Стевановоћа (1996.године) он је отпустио 50 новинара и замандалио Светлост. Све је то учињено у дослуху са ткз. "Незавиосном Светлошћу",односно Јовановићем. Тадашњи градоначеник Верољуб Стевановић је финансирао,уз паре Сороша, и "Независну Светлост".Имовина која је осстала је онда отишла у руке једног кога зову у Крагујевцу "пацоловац" , Верољуб Стевановић је у део зграде која је требало да буде Дом штампе(били Радио Крагујевац и стара,права "Светлост") увео своје чиновнике из Пореске управе.Од листа који је морао да буде институција Крагујевца, основан 1935.године, ништа није остало,а Веркови и Сорошеви сада издају Крагујевачке новине. Толико да се зна ради истине, господине Петре.

Одговори
чет

17.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:52

Re: ИСТИНЕ РАДИ....

За Петра(тако се потписао) само једно појашњење: нови газда мисли на дугованја локалне самоуправе у време Верољуба Стевановића која није уплаћивала доприносе и друге обавезе новинарима! А,иначе, подршка новинарима .Треба да се зна да ни новинари приватне телевизије К9 нису примили седам плата,а некадашња директорка и главна уредница РТК ,сада је уредница на том каналу, даје отказе свакоме ко пита за плату.Иначе, за време њене владавине(реч је о Јованки Маровић) и Верољубља Стевановића лова је из буџета давана шаком и капом,а да није о томе знала ни Скупштина,па чак ни Градско веће. Главни уредник је уствари био Саша Миленић, а рубрике су договаране на славама, рпђанданима, по кафићима,наравноп у интересу тадашње власти.

Одговори
чет

17.03.

2016.

Petar [нерегистровани] у 09:32

Значи, нема живота беѕ буџета

Дакле, ово је стварност Србије. Без буџетске сисе нема живота. На исти начин пропала је и приватизована "Светлост". Има ли макар један медиј који може да буде одржив, да сам заради толико да може да живи? Очигледно нема. Отуда толико кукање за расписивањима конкурса за поделу пара из буџета. Било би поштено да медијска удружења коначно почну да се залажу за враћање некекавоиг новог ССРН-а (Социјалистичког савеза радног народа) који би био "оснивач", односно финанијер локалних "бунара без дна". Радио Телевизија Крагујевац, буџет Крагујевца, последњих десет година кођтала је близу милијарду динара, колико је трошила ова медијска кућа на услузи свакој политичкој гарнитури која је на власти. Приватизопвана је и "Застава", некада највећа фабрика у Југоисточној Европи, зашто не би и локална радио-ТВ станиоца у којој је запослено око сто људи. Ако је РТК заиста вредна зашто је нису купили запослени, могли су да узму кредите, и ето могућности да "добро" инвестирају. РТК се од 1987. залагала за приватизацију, али код других. Не може се пре подне бити за евроинтеграције и тржишну економију, а поподне за оспатајање договорне економије и умрлог концепта "информисања радног народа" које ће финансирати буџет... Тито је умро 1980. године, нема више Титове штафете, иако споемник Титовој ђтафети још стоји у центру Крагујевца. Борили сте се за тржишну економију, уместо Кардеља добили сте Радојицу Милодсављевића. Зашто се обраћате Скупштини града, зашто тражите да грађани и даље плаћају још један медиј који ће им продавати идеолошку магфлу странке на властиу? Штрајкујте, притисните послодавца, ала будите спремни и да послодавац угаси медиј. Неће бити први који је угашен. Престали су да излазе листови и са далеко дужим веком постојања него што је РТК, телевизија коју су СПС челници Крагујевца поклренули пред изборе 1986. године. Или још важи она "Жив је Тито, умро није, док је српсства и Србуије?"

Одговори
чет

17.03.

2016.

mama huanita [нерегистровани] у 07:12

kao i sve ostalo

Tresla se gora, rodio se mis....... niko tome ne pridaje bas i neki znacaj, radi bez plate, cik zakasni, cik nesto kazi......

Одговори
сре

16.03.

2016.

Zagor Tehej [нерегистровани] у 20:13

niste znali?

Da, Grad je dao tu novembarsku Platu, a ne novi gazda. Gazda do sad nije dinar ulozio u firmu posle 5.meseci. Javna je tajna da rukovodstvo firme RTK prima platu redovno preko plave koverte ispod ruke.....

Одговори
сре

16.03.

2016.

Saturn [нерегистровани] у 12:54

Podrska P.S.

P.S. Grad Kragujevac nije raspisao konkurs za projektno sufinansiranje medija ni ya 2015 ni za 2016.godinu.

Одговори
сре

16.03.

2016.

Saturn [нерегистровани] у 12:49

Podrska

Zahvaljujemo kolegama iz UNS-a na podrsci!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси