Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Јавним набавкама крше и обесмишљавају медијске законе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 03. 2016.

Коалиција: Јавним набавкама крше и обесмишљавају медијске законе

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) указује да поједине општине и даље крше и обесмишљавају медијске законе тако што средства за јавно информисање додељују путем јавних набавки. Коалиција зато позива Министарство културе и информисања и Министарство државне управе и локалне самоуправе да употребе све законске механизме, али и свој ауторитет, како би се спречиле овакве злоупотребе.

Коалиција сматра да због недостатка адеквантне реакције државних органа на кршење Закона о јавном информисању и медијима на локалном нивоу, односно због њиховог несанкционисања, поједине локалне самоуправе несметано настављају са праксом отвореног изигравања законских одредби.

Општина Пландиште је, рецимо, и ове године, супротно медијским законима и уз злоупотребу система јавних набавки, расписала јавну набавку у сфери информисања, и то у висини од 1,7 милиона динара без ПДВ-а. Иста општина је и прошле године на исти начин прекршила закон, а Коалиција новинарских и медијских удружења јој је тада упутила и јавни допис у којем је скренула пажњу на то.

Коалиција подсећа да је недавно реаговала и поводом незаконите одлуке Града Пожаревца да распише јавну набавку за медије, и тражила од локалних власти да од тога одустану и да, у складу са законом, распишу јавни конкурс за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области јавног информисања. Захтев Коалиције Град Пожаревац је игнорисао и доделио 3,2 милиона динара медијима за услуге информисања.

Пландиште и Пожаревац нису једине локалне самоуправе које, путем јавних набавки, плаћају рекламирање свог рада, обесмишљавајући на тај начин суштину медијских реформи, која се састоји у другачијем, недискриминаторном суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања, путем јавног конкурса и кроз рад независних стручних комисија. Коалиција поново скреће пажњу да јавни интерес не представља „праћење рада органа локалне самоуправе“, већ да је он прецизно дефинисан у Закону о јавном информисању и медијима.

Имајући све ово у виду, Коалиција новинарских и медијских удружења сматра да би два министарства требало у најкраћем року јавно да саопште прецизну дефиницију шта може, а шта не може бити предмет јавних набавки у сфери информисања, као и да заједнички предоче јавности шта ће предузети против оних локалних самоуправа које крше медијске законе.

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Удружење локалних независних медија Локал прес

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси