Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција: Општина Прешево дискриминише неалбанске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 03. 2016.

Медијска коалиција: Општина Прешево дискриминише неалбанске медије

Коалиција новинарских и медијских удружења (НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) захтева да надлежни орган локалне самоуправе Прешево поништи општински конкурс за суфинансирање медијских пројеката у 2016. години јер је директно супротан Уставу и Закону о јавном информисању и медијима Републике Србије.

Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Општине Прешево у 2016. години нескривено фаворизује медије који информишу на албанском језику и дискриминише сва друга јавна гласила. 

Право учешћа на конкурсу општине Прешево имају “издавач медија чији медиј има седиште на територији општине Прешево … а који производи програм на језицима националних мањина који су у службеној употреби на територији Општине Прешево”, као и “правно лице, односно предузетник, који има седиште на територији општине Прешево и који се бави производњом медијских садржаја… на језицима националних мањина у службеној употреби у овој општини”.

С обзиром да седиште на територији општине од јавних гласила на језицима националних мањина имају само медији који информишу на албанском језику, јасно је о каквој је дискриминацији реч.

Општина Прешево је и прошле године расписала конкурс са идентичним дискриминаторним условима поводом којег је Медијска коалиција затражила тумачења Министарства за културу и информисање Србије и Министарства за државну управу и локалну самоуправу. У одговорима два министарства потврђена је оцена Коалиције да је конкурс Прешева незаконит.

Министарство културе је навело да је „јасно да је Законом о јавном информисању и медијима прецизно одређен круг лица која могу учествовати на конкурсу за пројектно суфинансирање и тај круг лица се не може ограничавати кроз јавни позив за учешће на конкурсу“.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је подсетило на уставна и законска права националних мањина на одлучивање “о појединим питањима везаним за своју културу, образовање, обавештавање и службену употребу језика и писма”. Министарство је указало и да  “укључивање припадника националних мањина у поступак расподеле буџетских средстава има за циљ очување културе и националне посебности”, али тако “да не доводи до а приори одбацивања свих програма и пројеката на језицима других националних мањина као и већинског становништва”.

Медијска коалиција ће поводом новог дискриминаторног конкурса општине Прешево затражити реакцију поменутих министарстава, као и Заштитника грађана, Сталне конференције градова и општина и Мисије ОЕБС у Србији.  

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Независно удружење новинара Србије

Удружење новинара Србије

Асоцијација независних елекетронских медија

Независно Друштво новинара Војводине

Удружење локалних издавача Локал пресс

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси