Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Понoвити конкурс за суфинансирање медијских пројеката у Жагубици

25. 02. 2016.

Коалиција: Понoвити конкурс за суфинансирање медијских пројеката у Жагубици

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, тражи од локалне власти Жагубице да поништи конкурс за суфинансирање пројеката из буџета Општине Жагубица ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања за 2016. годину, укључујући и незаконито решење о додели средстава, и да понови конкурс.

Коалиција указује да је цео поступак спроведен незаконито.

Коалиција је 26. јануара благовремено упутила допис у складу са одредбама ЗЈИМ и самим конкурсом, у којем је предложила три члана за учешће у раду комисије, и то једног члана у име УНС-а, једног члана у име НУНС-а и НДНВ-а, те једног у име АНЕМ-а и Локал Прес-а. Општина Жагубица је игнорисала предлог Коалиције, и за чланове поставила два лица које је представила као чланове УНС-а из Неготина, иако их УНС није предложио. Поред тога, за трећег члана комисије је именован Начелник одељења за привреду и економски развој Општине Жагубица, иако ЗЈИМ изричито прописује да чланови комисије не могу да обављају јавну функцију.

Такође, спорно решење о додели средстава је донето на основу предлога стручне комисије која није састављена у складу са одредбама Закона о јавном информисању. Наиме, члан 24. ЗЈИМ прописује да оцену пројеката поднетих на конкурс врши стручна комисија од три или пет чланова, да чланове стручне комисије именује руководилац органа који је расписао конкурс из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, а да се већина чланова те комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове.

Поред тога, поменутим решењем, одређено је да чак 4.286.000 од укупно 6 милиона динара које се расподељују припадну медију Радио Хомоље, чији је издавач Радио Хомоље д.о.о. у 100% власништву Културно просветног центра „Јован Шербановић“ из Жагубице, који је је у државном власништву. Имајући у виду власничку структуру, и чињеницу да се ради о установи културе, те да се ова установа по свему судећи финансира из буџета Општине, што указује на могућност да се и сам издавач медија, без обзира на корпоративну структуру (д.о.о.) такође посредно финансира из буџета, сходно члану 21. став 3. ЗЈИМ такво лице не би уопште могло да учествује на Јавном конкурсу. Наиме, поменути члан ЗЈИМ изричито прописује да право учешћа на конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Такође, пројекат РТВ Бор Kомисија је без разматрања одбацила са образложењем да се овај медиј финансира из јавних прихода, што није тачно. РТВ Бор је у поступку преноса капитала на запослене без накнаде и од 31. октобра прошле године не финансира се из јавних прихода.

Имајући у виду да је Комисија састављена у потпуности у супротности са Законом, па је решење које се заснива на предлогу такве комисије такође супротно Закону, као и то да постоји сумња да је на Конкурсу учествовало лице које по ЗЈИМ није имало право да учествује, Коалиција захтева поништавање конкурса и спорног решења, и понављање јавног конкурса.

Коалиција наглашава да ће наставити да прати спровођење јавних конкурса за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области јавног информисања у свим општинама и градовима и реаговати у случајевима кршења Закона, а саме локалне самоуправе ће упућивати како да те неусклађености отклоне.

Коалиција ће након мониторинга спроведених јавних позива обавестити Министарство културе и информисања о свим уоченим неправилностима у пракси.

Удружење новинара Србије (УНС)

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Асоцијација локалних и независних медија Локал прес