Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарства културе и привреде да спроведу Закон и не уништавају локалне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 12. 2015.

УНС: Министарства културе и привреде да спроведу Закон и не уништавају локалне медије

Удружење новинара Србије (УНС) позива министарства привреде и културе и информисања да, после три месеца ћутања, најзад спроведу Закон о јавном информисању и медијима, испуне обећање и целокупан капитал без накнаде пренесу запосленима у медијима који нису продати или за њих није објављен Јавни позив за продају.

УНС подсећа да ни после три месеца запослени у медијима којима припада капитал без накнаде ово право не могу да остваре због оклевања одговорних у Агенцији за приватизацију да потпишу такво Решење.

УНС је јуче у Агенцији за приватизацију обавештен да, иако је Министарство привреде увело надзор над радом Агенције због неуспешног преноса капитала на запослене у РТВ Врање, ни ово, ни Министарство културе и информисања, нису наложили Агенцији да донесе Решење о преносу целокупног капитала на запослене без накнаде.

УНС истиче да су новинари и медијски радници постали таоци непрецизних и недоречених законских решења чије нејасноће су министарства могла да отклоне изменом Уредбе о преносу капитала без накнаде, тако што би се њом појаснило да се целокупан капитал преноси на запослене без накнаде, а не само део.

УНС такође истиче да су оба министарства могла, а нису, да траже и аутентично тумачење закона од Народне скупштине како би Агенција добила одрешене руке да спроведе пренос капитала без накнаде.

УНС подсећа да министарства културе и привреде нечињењем наносе штету што може довести до гашења и уништавања великог броја локалних медија, иако су приликом доношења Закона о јавном информисању и медијима представници Министарства културе и информисања истицали да ће капитал без накнаде на запослене бити пренет у свим медијима за које се не појаве купци или не буде објављен Јавни позив за продају.

Коментари (4)

Остави коментар
уто

22.12.

2015.

Bane [нерегистровани] у 10:24

Koga je briga...

Sram vas bilo, saucesnici Mirkovica i Tasovca u ubijanju lokalnih medeija. Prodali ste nas za sitne interese, pa nije ni cudo gde se novinarstvo nalazi kad ima ovakva udruzenja .

Одговори
пон

21.12.

2015.

149 [нерегистровани] у 11:32

Касно се УНС сети шта је на мети

Драго наше Удружење,
За свако српско страдање у историји постоји одговарајућа изрека.
Косовкси бој је обележила-Касно Марко на Косово стиже а за приватизацију медија можемо слободно рећи-Касно се УНС сети шта је на мети.Свака Вам част.Мислим да би од Вас било поштеније да се не оглашавате са оволиком ''бригом'' за судбину српских медија и судбину радника.Доказали сте се.СВАКА ЧАСТ.

Одговори
нед

13.12.

2015.

gojko [нерегистровани] у 10:14

mrak

Sada je svima jasno zasto se sve na brzinu radilo i koji cilj su imali Mirkovic i Tasovac.

Одговори
чет

10.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:30

ko je odgovoran

Znači li to da medijske kuće koje čekaju rešenje o podeli akcija, neće moći da konkurišu za sufinansiranje. Znači li to da su tvorci novih medijskih zakona nedorasli zadatku, ili je sve uradjeno s ciljem da se uništi i ono malo lokalnih tv koje su nešto vredele. Ko je odgovoran? Nemoguće je da su tvorci Zakona toliko naivni i nisu mogli predvideti šta će se dogoditi proterivanjem države iz medija. Pogledajte samo ko su vam novi vlasnici lokalnih mnedija. Svaki komentar je suvišan. ZGROŽENI SMO.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси