Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Поштовати радна права запослених у Танјугу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 11. 2015.

УНС: Поштовати радна права запослених у Танјугу

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од менаџмента Новинске агенције Танјуг да поштује Закон о раду и радна права запослених и отворено им саопшти какви су планови за даље функционисање ове, по Закону угашене, агенције. УНС је сазнао да је до касно синоћ, правна служба Новинске агенције Танјуг позивала запослене, једнима да саопшти да од данас „не морају да долазе на посао“, другима да дођу да потпишу уговоре о раскиду радног односа, док су трећи од уредника деска обавештени да „не морају да долазе на посао уколико их нико не буде позвао“.

Како је УНС-у рекао адвокат Зоран Лакићевић, „усмени налози лица које није законом овлашћено да заступа фирму не могу имати значај, а недолазак на посао је тешка повреда радне обавезе која може за последицу имати отказ“.

„Морају постојати писане одлуке према којима ће запослени моћи да се одреде“, рекао је Лакићевић.

УНС тражи од менаџмента Танјуга да званично саопшти запосленима шта се од њих очекује и, приликом евентуалних отпуштања, поштује све обавезе прописане Законом о раду.

УНС поново истиче да су Министарство културе и информисања, Агенција за приватизацију и менаџмент Танјуга одговорни што су пропустили да пре истека рока покрену поступак којим би запосленима омогућили да остваре право на пренос капитала без накнаде, које им припада по Закону о јавном информисању и медијима.

Агенција је одговорна и зато што није искористила могућност да по скраћеном поступку организује трећи круг приватизације Танјуга, као што је урадила у случају Дневника АД.

УНС истиче да због неодговорног рада Владе, Министарства културе и информисања, Агенције за приватизацију и менаџмента Танјуга, већина од 180 новинара и медијских радника остаје без посла, гаси се медијска кућа која је највећи ослонац у информисању домаће и светске јавности о збивањима у Србији, без пружања могућности да се под равноправним условима бори на тржишту.

УНС додаје да је одговорност ресорног министарства и Владе и то што је прошло скоро годину и по дана од како је директорки Танјуга истекао мандат, а нови није изабран. Према сазнању УНС-а, од девет чланова Управног одбора, мандат је истекао за четири члана, док један није ни именован.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

17.11.

2015.

kacke1 [нерегистровани] у 16:20

Nema rukovodstva Tanjuga

Obraćamo rukovodstvu Tanjuga ovim saopštenjem ("Поштовати радна права запослених у Танјугу") mada LEGALNO rukovodfstvo ne postoji: direktorki je odavno istekao mandat (čini mi se i upravnom odboru) a država dve godine ne okončava svoj raspisani konkurs za izbor novog direktora (ruk0vodstva). Koji je to cirkus od države i upravljanja državnom agencijom? Mislim da ovo saopštenje treba da bude upućeno nekom drugom u državi, a ne nepostojećem rukovodstvu Tanjuga. Možda teba da se adresuje na predsednika vlade ili Republike, s obzirom da nadležnopg ministra i njegovo Ministarstvo, očito, ne vredi pozivati u pomoć medijima.

Одговори
уто

17.11.

2015.

Nepodoban [нерегистровани] у 15:21

Re:

Menadjment je u potpunosti u pravu. Ja sam jedan od onih koji su dobili otkaz. Djukicka je neunistiva, samo joj je do fotelje stalo. Trebalo bi je privesti na informativni razgovor kako bi se otkrile sve mutnje radnje

Одговори
уто

17.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 14:39

menađment

Ne postoji "telo" koje bi bilo Menadžment Tanjuga. Sve odluke donosi "direktorka" Branka Đukić kojoj je pre više od godinu dana istekao mandat. Ona je sve vreme navijala da Tanjug ne bude prodat jer se nadala da će ostati državni i to na čelu sa njom. Na dan kada je istekao rok za privatizaciju, skakala je od sreće u svojoj kancelariji.
Sad mešetari, kao što je i navikla. Ljudima rekli da ne dolaze na posao, a kad su tražili neko rešenje napismeno, onda im prete - ako tražite rešenje, to je kao da ste sami tražili otkaz, pa neće dobiti otpremninu.
Svi koji tako rade pre su za zatvor nego za bilo kakvo odlučivanje o sudbini ljudi u Tanjugu. Biće gore, nažalost.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси