Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Казнити нападаче на новинаре „Југмедије“ и „Политике“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 11. 2015.

УНС: Казнити нападаче на новинаре „Југмедије“ и „Политике“

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због јучерашњих напада на уредницу портала Југмедија (jugmedia.info) Милицу Ивановић у Вучју и екипу „Политике“ у Београду и тражи да починиоци буду кажњени у складу са законом. Уредницу портала „Jugmedia“ Милицу Ивaновић напао је јуче, на новинарском задатку, руководилац хладњаче „Поречје“ из Вучја Горан Живковић.

 

„Разговарали смо са директором хладњаче о ситуацији у фирми и од њега добили дозволу да поразговарамо и са радницима. Руководилац хладњаче Горан Живковић нас је сачекао на улазу. Када сам питала примају ли радници плате, ухватио ме је за врат наређујући ми да напустим фабрички круг. Реаговао је колега, новинар ‘Вечерњих новости’ покушавајући да га смири, али ме је Живковић опет напао. Вукао ме је за руку, претио, вређао, све време покушавајући да ми одузме фотоапарат. Пријавила сам напад полицији, али је оно што ме је страховито повредило је то што су квалификовали ово дело као прекршај, а не као напад на службено лице, како је прописано Кривичним закоником. Планирам да уложим жалбу јер напад на новинара не сме бити оквалификован тако. Уплашена сам и осећам се небезбедно“, прича Ивановићева за УНС.

Директор хладњаче Небојша Виденовић рекао је УНС-у да је “изненађен јучерашњим инцидентом и да му је жао што се то десило“.

„Радник ће бити санкционисан. Разговарали смо са њим и каже да је био нервозан. Надлежни органи треба да одраде свој посао, а што се нас тиче, већ разговарам са правницима да видимо на који начин он може бити кажњен”, рекао је Виденовић.

Новинарску екипу “Политике” јуче је, док су покушавали да добију инфомрације о експлозији бомбе на Врачару, напао станар зграде испред које се десила експлозија.

Божидар Филиповић је, видевши их испред, новинарку Данијелу Вукосављевић и фото-репортера “Политике” позвао да уђу у његов стан.

“Када смо ушли, у нади да ћемо добити више информација, видели смо да је унутра и екипа листа ‘Ало’. Филиповић је тада рекао: ‘Сад када сте ушли, нећете изаћи одавде. Оловом ћу да вас напуним, па ћемо да видимо ко ће онда да пише текст’. Држао нас је затворене око 15 минута. Он иначе има електронску  наруквицу на руци јер је осуђен због напада на полицајца. Унутра је био и његов адвокат. Желели смо да сачекамо полицију, али нас је жена која се представила као власница стана накнадно избацила напоље”, рекла је Вукосављевић за УНС.

Она истиче да претње није пријавила полицији и да још увек размишља да ли да то уради.

УНС подсећа да је Кривичним закоником прописано да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и очекује од надлежних да што пре открију одговорне и процесуирају их у складу са законом.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

06.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:27

Imali neko drugi

Arhiva kaze da je samo doticna gospodja vise puta napadnuta. Pa postavljamo logicno pitanje ima li neko drugi, da je napadnut, sem nje i njenog saradnika ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси