Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Влада да осигура право на пренос капитала и запосленима у Танјугу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 11. 2015.

УНС: Влада да осигура право на пренос капитала и запосленима у Танјугу

Удружење новинара Србије (УНС) запрепашћено је што није омогућено да запослени у националној новинској агенцији Танјуг, попут осталих запослених у медијима у приватизацији, остваре право на пренос капитала без накнаде.

По тумачењу које је УНС незванично добио из Владе, престанком важења Закона о новинској агенцији Танјуг, у поноћ 31. октобра 2015. године, формално-правно престала је да постоји национална новинска агенција, па и сва права на пренос капитала без накнаде  на који би запослени до тада имали право.

По Закону о јавном информисању и медијима, да је поступак преноса капитала покренут одмах по окончању другог круга приватизације – 7. октобра, а пре престанка важења Закона о Танјугу, запослени у овој агенцији могли су да остваре права која им припадају по Закону о јавном информисању и медијима.

УНС подсећа да је државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић 10. октобра изјавио да је „бесплатна подела акција нешто што Закон препознаје као следећу фазу када је у питању Новинска агенција Танјуг“.

УНС истиче да су Агенција за приватизацију и менаџмент Танјуга морали да пре истека рока покрену поступак којим би запосленима омогућили право које им припада по Закону о јавном информисању и медијима.

УНС апелује на Владу Србије и Министарство културе и информисања да не препусте гашењу националну новинску агенцију која је препознатљив бренд Србије и бивше Југославије у свету.

Најмање што могу и треба да ураде јесте да омогуће иста права запосленима у Танјугу као новинарима и медијским радницима других медија у приватизацији и омогуће им да под равноправним условима уђу у тржишну утакмицу са другим агенцијама.

 

Коментари (3)

Остави коментар
сре

04.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 21:08

Re: odgovor na opasku dusebriznika za Jugoslaviju

Vi koji ste hteli od pocetka da to uradite jel vam je ala zinula za tu sirotinju od sredstava uspeli ste i sada bar nemojte vredjati posten i vredan rad zaposlenih u Tanjugu

Одговори
сре

04.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:32

Za neupućene:

Tanjug je odano prestao da bude skraćenica i postao je ime!

Одговори
уто

03.11.

2015.

Петко [нерегистровани] у 22:41

Готово је, фајронт

Очекивано. Нема места чуђењу. Ако нема Југославије, зашто би постојала Телеграфска агенција Нова Југославија (Танјуг). Нестала је и ЈНА, па зашто не и новинска агенција. Свако чудо за три дана, а о Танјугу ће се причати само до сутра. Ако је Танјуг толико вредан бренд, зашто 180 ѕапослених не узеше кредите и не купише ту брендирану рупу без дна.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси