Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Еулекс и ОЕБС да помогну у заказивању суђења Зорана Ћулафића са РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 09. 2015.

УНС и ДНКиМ: Еулекс и ОЕБС да помогну у заказивању суђења Зорана Ћулафића са РТК

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) траже од шефа Еулекса на Косову Габријела Меучија и представнице ОЕБС-а за слободу медија Дуње Мијатовић да овe организације спроведу мониторинг и утврде зашто се две године не заказује суђење по тужби бившег главног и одговорног уредника канала Радио-телевизије Косова на српском језику (РТК2) Зорана Ћулафића против РТК.

 

УНС и ДНКиМ подсећају да је Зоран Ћулафић пре месец дана затражио од ОЕБС-а да му помогне да буде заказано суђење пред Основним судом у Приштини, по тужби коју је поднео против РТК због незаконите одлуке о отказу.

Генерални директор РТК Ментор Шаља незаконито је у септембру 2013. године отпустио Ћулафића након што је он гостујући у емисији „Договор“ „ ТВ Центар“ говорио о непрофесионализму, финансијским злоупотребама и непотизму на РТК2.

“Суштина спора са РТК је у томе да нисам желео да пристанем да директори јавног сервиса уместо мене воде уређивачку политику на РТК2 и да сам указивао на бројне примере непрофесионалног и противзаконитог понашања највиших руководилаца РТК и РТК2. О томе сам детаљно известио све надлежне институције у Приштини, укључујући и Еулекс, ОЕБС, Тужилаштво и Агенцију за борбу против корупције. Поднео сам тужбу Основном суду у Приштини, али до данас суђење није заказано и нема назнака да би ускоро могло да буде заказано”, написао је пре месец дана Ћулафић представници ОЕБС-а за слободу медија Дуњи Мијатовић.

У међувремену се Ћулафићев адвокат Живојин Јокановић више пута интересовао за судбину овог предмета, али није добио одговор када ће бити заказано суђење, док је ОЕБС саветовао Ћулафића да се обрати локалним институцијама.

“Надам се да ће ми ОЕБС и Еулекс помоћи, тако што ће урадити мониторинг случаја, што је у основи њихов посао. На основу тога знаћу да ли неко, и ко, врши опструкцију ”, каже Ћулафић УНС-у.

Удружење новинара Србије (УНС) у Друштво новинара Косова и Метохије, након отказа Ћулафићу, навели су да је то  случај одмазде због указивања на непрофесионализам и немирење са корупцијом у косовском јавном сервису који се финансира новцем свих грађана Косова и Метохије.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

21.09.

2015.

Otpušteni [нерегистровани] у 18:14

Opušteno

Poštovane i drage kolege iz UNS-a i DNKiM!

Nije u vašoj nadležnosti da ocenjujete, procenjujete i, najvažnije, presuđujete!!! U sporu koji još nije ni zakazan!
S druge strane, ni glasa od sebe niste pustili, ni je dni ni drugi, kada je RTS ugasio TV Priština, kada je otpušteno 265 radnika!
Znate li koliko su ta suđenja trajala? Znate li da neka još uvek traju!
Znate li da postoje sudski procesi koji traju celih 13 godina?

Nekako verujem da znate, ali nije vaša sfera interesovanja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси