Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Драстично непоштовање медијских закона у Бачу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 09. 2015.

Коалиција: Драстично непоштовање медијских закона у Бачу

Коалиција новинарских и медијских удружења оштро протестује због драстичног непоштовања Закона о јавном информисању и медијима у општини Бач приликом реализације локалног конкурса за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања.

Противно Закону, који предвиђа формирање независних комисија за оцењивање предлога пројеката које чине независни стручњаци за медије и медијски радници који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, председник општине Бач Драган Сташевић формирао је конкурсну комисију коју су чинили искључиво запослени у локалној самоуправи и за које не постоји нити један доказ да су компетентни у овој области.

Упозоравамо и на то да је целокупан поступак, од почетка до краја, био недовољно транспарентан, а да је Коалиција неопходне документе о додели средстава и именовању комисије добила тек уз позивање на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Коалиција ће о овом случају обавестити Министарство културе и информисања, уз захтев да оно предузме мере предвиђене у случају непоштовања закона, а сматра да би ова локална самоуправа, без обзира на реакцију Министарства, морала поништити овај конкурс, расписати нови, и спровести га стриктно се придржавајући законских и подзаконских аката.

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија и Локал прес, са великом пажњом прати спровођење медијских закона на свим нивоима, указује на неправилности, али и пружа стручну подршку локалним самоуправама у овом процесу.

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронским медија (АНЕМ)
Асоцијација локалних независних медија Локал Прес (ЛП)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси