Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Пореска управа у Свилајнцу да престане са гушењем медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 06. 2015.

УНС: Пореска управа у Свилајнцу да престане са гушењем медија

Удружење новинара Србије (УНС) поново захтева од Министарства финансија и филијале Пореске управе у Крагујевцу да поступе по Решењу Привредног суда у Крагујевцу и Телевизији Стил из Лапова врате новац и имовину коју је незаконито одузела филијала те Управе у Свилајнцу 2007. године.

 

Подсећамо, 2007. године, дан након што је на ТВ Стил емитован ТВ дуел између тадашњег председника општине Свилајнац Добривоја Будимировића Биџе и председника општине Баточина Радише Милошевића, у ТВ Стил је дошла пореска инспекција која је овој телевизији блокирала рачун.

Власник и директор Телевизије Стил из Лапова Радосав Лазић је 2013. године, након 5 година тешке борбе, доказао да је филијала Пореске управе у Свилајнцу незаконитим решењем о блокади рачуна угасила ову локалну телевизију.

„Од последица блокаде 35 новинара и медијских радника тада је остало без посла“, каже Лазић за УНС и додаје да је „наредне две године морао у корист пореске управе да чува опрему телевизије, за коју је о свом трошку изнајмљивао простор. На крају, Пореска филијала Свилајнац је преузела и продала опрему“, наводи Лазић.

Иако је од Решења Привредног суда прошло скоро две године, ТВ Стил још увек није добила новац. Пореска управа у Свилајнцу се на неколико захтева за повраћај новца оглушила.

Како је Лазић навео за УНС, „због ћутања администрације биће принуђен да покрене судски поступак. Доста ми је суђења, али изгледа да је то једино решење,“ истиче Лазић.

УНС од 2007. године указује на незакониту блокаду овог медија и истиче да је у Србији после 5. октобра 2000. године ово најдрастичнији случај дугогодишњег притиска и финансијског уништавања медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси