Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Зашто на Аеродрому Никола Тесла данас нема новина?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 06. 2015.

УНС: Зашто на Аеродрому Никола Тесла данас нема новина?

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због одбијања компаније Dufry д.о.о. да продаје дневну и периодичну штампу на београдском Аеродрому Никола Тесла и тражи од Аеродрома да својим корисницима омогући куповину штампе, што је пракса свугде у свету.

 

УНС-у су се данас јављале колеге које су навеле да на Аеродрому „Никола Тесла“ од данас не могу да се купе новине.

УНС истиче да је компанија Dufry концесионар на Аеродрому и да има монопол на продају штампе. У овој Компанији УНС-у нису желели да образложе зашто је обустављена продаја новина.

УНС сматра да је Аеродром, иако је данас у саопштењу за јавност изразио жаљење што путници нису били у могућности да купују дневне и недељне новине, као закуподавац дужан да обезбеди да закупац малопродајног простора поштује закон. У противном, нарочито ако закупац има монопол на продају, закуподавац треба да раскине уговор.

УНС сматра да се овим поступком крши законско право грађана на информисање и крше одредбе Закона о јавном информисању и медијима које омогућавају слободу дистрибуције.

УНС подсећа да по Закону о јавном информисању и медијима, лице које се бави дистрибуцијом медија не сме да одбије дистрибуцију медија примењујући неједнаке услове дистрибуције у односу на различите учеснике на медијском тржишту, као ни на други начин значајно ограничавати, нарушавати или спречавати конкуренцију на релевантном медијском тржишту, на територији Републике Србије, сходно одредбама закона којим се регулише заштита конкуренције.

Такође, Закон прописује да се слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења, својинских и других права, као ни утицајем и контролом над средствима за штампање и дистрибуцију новина или мрежама електронских комуникација које се користе за дистрибуцију медијских садржаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси