Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Инсистирање на спровођењу Закона није притисак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 06. 2015.

УНС: Инсистирање на спровођењу Закона није притисак

Удружење новинара Србије (УНС) демантује наводе начелнице Друштвених делатности Града Сомбора Душанке Голубовић која је на трибини „Куда иду средства за културу, медије, децу и младе Сомборе Граде?!“ на питање новинара зашто је новац из буџета Града за суфинанирање медијских садржаја додељен предузећу из Апатина које је у блокади, одговорила да је „Градска управа трпела невиђен притисак од Удружења новинара Србије да се медијима ван територије Града Сомбора дозволи да учествују на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката“.

УНС напомиње да није вршио притисак, већ је у складу са Законом о јавном информисању и медијима тражио од Градске управе да под равноправним условима омогући да се на конкурс за пројектно суфинансирање медијских садржаја појаве и медији чије седиште није на територији Града Сомбора.

Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања предвиђено је да право учешћа на конкурсу имају издавачи медија који су уписани у Регистар медија, као и правна лица и предузетници који доставе доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија и да нигде није наведена одредба по којој подносилац пројекта мора имати седиште на територији локалне самоуправе која расписује конкурс.

УНС је инсистирао да се конкурс Сомбора усклади са прописима, али ни на који начин не може да преузме одговорност за то коме ће новац бити додељен, тим пре што су, мимо Закона, у комисији у Сомбору били „медијски стручњаци“, а не представници које је УНС, заједно са колегама из других новинарских и медијских удружења, предложио. Сомбор је једина од 37 локалних самоуправа у Србији коју је УНС контактирао и која је инсистирање УНС-а на спровођењу Закона назвала притиском.

УНС истиче да Град Сомбор није изменио услове конкурса како је тражио УНС, а ни такве своје незаконите услове није поштовао, па је новац доделио предузећу чије седиште није на територији Сомбора, а које је притом у блокади скоро годину дана.

УНС пита начелницу Душанку Голубовић да ли је и ко вршио притисак да новац за пројектно суфинасирање медијских садржаја из буџета града Сомбора буде додељен блокираном предузећу из Апатина, чији је власник страначки колега сомборског градоначелника?

УНС такође пита сомборске власти да ли је јавни интерес грађана Сомбора да њиховим новцем буду намирени повериоци поменутог предузећа и побољшана његова ликвидност, уместо суфинансирања медијског садржаја?

Коментари (2)

Остави коментар
сре

03.06.

2015.

Берија [нерегистровани] у 12:15

Калауз мајстори

Господо из УНС-а, много сте калаузили да би овакав накарадан сет медијских закона био усвојен, а сада сте незадовољни !?!
Највећи брпј новинара је незадовољан радом новинарских удружења, а она су у великој мери одгооворна за пораз професије!

Одговори
пон

01.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:21

Чему увијање

Господо из УНС-а, што увијате и не кажете директно: први човек СНС Сомбора, градоначелник Саша Тодоровић, потписао је-дао паре грађана првом човеку СНС Апатина Илији Бурсаћу, одн његовој фирми "Унија плус" 500.000 динара. Та фирма је у блокади 700.000 и кад прими новац биће у минусу "само" 200.000 динара. Има да раде пројекат, само се сви ми сомборци питамо: како??? Како ће обезбедити оних законских 20% својих средстава? Ово је најкласичнија корупција и криминал против које се бори први човек владе Вучић, па ето прилике да он каже шта мисли о томе. Подсетите га!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси