Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција медијских и новинарских удружења: Медији нису ПР службе органа јавне власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 03. 2015.

Коалиција медијских и новинарских удружења: Медији нису ПР службе органа јавне власти

Коалиција медијских и новинарских удружења, коју чине АНЕМ, Локал прес, УНС, НУНС и НДНВ, протестује због злоупотреба јавних набавки у циљу финансирања „подобних медија“ и позива на потпуну и недвосмислену примену медијских закона. Поједине локалне самоуправе, уместо да остварују своју обавезу „старања о јавном информисању на локалном нивоу”, средства за јавно информисање смањују, док своје позиције у медијској сфери чувају путем нетранспарентног оглашавања и јавним набавкама које Законом о јавном информисању и медијима нису предвиђене за финансирање медијског садржаја.

Коалиција медијских и новинарских удружења  упозорава да посредни начини дотока новца „подобним медијима“ остају велика сива зона која може да доведе у питање остваривање циљева Медијске  стратегије, па тиме и медијску реформу.

Коалиција медијских и новинарских удружења истиче да ако држава настави да толерише набавку услуга информисања од медија без санкција за кршење законске обавезе о опредељивању средстава за пројектно финансирање, постаје јасно да сви нивои власти могу слободно да средства за пројектно финансирање медија преливају на друге намене (јавно оглашавање и извештавање о раду њихових органа – ПР). Теоријски се тим „буџетским акробатикама” износ средстава намењених за јавни интерес може свести на нулу или бити близак нули.

Коалиција медијских и новинарских удружења зато захтева од надлежних државних органа да што пре покрену поступак за измене Закона о јавним набавкама и пратећих прописа, уз обустављање процеса јавних набавки које се односе на медијске услуге, како би се прекинуло са праксом злоупотребе института јавних набавки.

Коалиција медијских и новинарских удружења позива на потпуну имплементацију Закона о јавном информисању и медијима како би се испоштовао смисао тог закона.     

Јавно информисање (и јавно оглашавање) није типична услуга која може да буде у истом рангу као набавка канцеларијског материјала. Оно подразумева  јавни интерес, остваривање медијских слобода и слободу изражавања.

Пројектно суфинансирање програмског садржаја за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и јасна, недискриминаторна и транспарентна процедура су једини гарант да власт неће путем додељених средстава контролисати медије и упумпавати јавна средства у „подобне медије”.

АНЕМ, Локал прес, УНС, НУНС и НДНВ

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.03.

2015.

Knjaževac [нерегистровани] у 15:43

"Po babu i stričevima"

Tipičan primer "upumpavanja" javnog novca u "podobne medije" je opština Knjaževac. Lokalni sajt "Knjaževacinfo", koji istovremeno emituje i TV program kroz KDS, izrađuje i održava sajtove svih opštinskih javnih preduzeća! Zarad političkog "mira u kući", osim spomenutog knjaževačkog "režimskog" PR glasila i regionalne RTV "Best" iz Zaječara i "Belle Amie" iz Niša dobijaju najviše para . Tako se "novac svih građana" uplaćuje na više adresa, a na "opšte dobro"! Ostali mediji kupe "mrvice sa stola", ili bivaju odbijene na konkursu. P.S. Za period nov/dec 2014. konkurs je ocenjen kao nelegalan, ali su sredstva ipak podeljena. U toku je novi, za 2015. godinu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси