Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција медијских и новинарских удружења: Обуставити Јавну набавку и расписати конкурс за суфинасирање медијских пројеката у Пожаревцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 03. 2015.

Коалиција медијских и новинарских удружења: Обуставити Јавну набавку и расписати конкурс за суфинасирање медијских пројеката у Пожаревцу

Коалиција медијских и новинарских удружења, коју чине АНЕМ, Локал прес, УНС, НУНС и НДНВ, тражи од надлежних у Граду Пожаревцу да преиспитају своју одлуку о расписивању Јавне набавке за прибављање „услуга у области односа са јавношћу“ и да, поштујући смисао Закона о јавном информисању и медијима, обустави Јавну набавку и распише конкурс за суфинансирање пројеката којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања.

Коалиција медијских и новинарских удружења упозорава да је Град Пожаревац  расписао Јавну набавку за прибављање „услуга у области односа са јавношћу“ која треба да прибави „услугу“ извештавања са свих јавних скупова, манифестација и догађања од интереса за град, као и „услугу“ преноса седница Скупштине града.

Коалиција медијских и новинарских удружења истиче да Буџет Града Пожаревца предвиђа средства за „информисање“ у укупном износу од 13.200.000 милиона динара. То информисање се односи на информисања о раду Скупштине (8,6 милиона), Градоначелника и Општинског већа (4.5 милиона), као и функционисања месних заједница (100.000 динара). У Буџету нема ни речи о пројектном суфинансирању на начин како је то предвиђено медијским законима. Из овога следи да је једино информисање које ће се финансирати од новца пореских обвезника Пожаревца - информисање о раду градских органа.

Коалиција медијских и новинарских удружења подсећа да је Пожаревац само пример распрострањене праксе која већ годинама ствара послушне медије сводећи их на неме посматраче политичких процеса, и којима, из обзира према „наручиоцу посла”, тупи и нестаје оштрица критике.

АНЕМ, Локал прес, УНС, НУНС и НДНВ

Коментари (1)

Остави коментар
чет

12.03.

2015.

Slobodan Vasić [нерегистровани] у 17:30

Pošto kilo vesti

Pored dugo očekivanog zakona o medijima grad Požarevac opet ima svoju viziju kako treba dodeljivati novce za medije. Idemo na tender,
Tender za jednu TV stanicu koja ima regionalno pokrivanje, jel ovaj grad ima više TV stanica koje imaju regionalno pokrivanje. Nema ima samo SAT TV. Tender za jednu lokalnu TV stanicu, jel ovaj grad ima više od jedne loklne TV stanice? Nema takva je jedino TV Duga. Tender za novinu regionalnog karaktera. Jel postoji još neki Nedeljnik osim Reč Naroda - ne postoji. I tako dalje duž celog tendera. Kao i svi tenderi i konkursi nedostaje samo slika onog koji treba da dobije novac. Radio korpus kojem ja pripadam nije obuhvaćen ovom javnom nabavkom. Nas će valjda da smeste medj ćevape i djevrek, spajalice i kancelarijski materijal. Valjda smo u toj podeli zato što svi gradski službenici drže tranzistor u fijoci medj doručkom i papirima.
Radio nema sliku pa zato možda nismo dovoljno atraktivni vlastima. Ova slika koju sad gradite i slikate verujte mi mnogo više govori o vašoj bahatosti i nemaru. Grad Požarevac ima bogatstvo u vidu 5 radio stanica. Svaka na svoj način je deo grada i svaka na svoj način ga reprezentuje na mnogim poljima svog rada. Vrlo uspešno verovali ili ne. Neke su itekako poznate i van atara ovog grada. No do toga izgleda nikom nije stalo oni bi ih medj djevreke i ćevape, spajalice i čiode. Da se ogradim ne kukam za parama grada, kada ih je moja stanica dobijala dobijali smo ih kroz projekte i dokumentovali svoj rad. Vesti na kilo ne prodajemo sa ili bez kosti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси