Насловна  |  Саопштења  |  УНС: За медије опасне одредбе Нацрта закона о безбедности саобраћаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 12. 2014.

УНС: За медије опасне одредбе Нацрта закона о безбедности саобраћаја

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја не уврсти чланове којима се прописује забрана емитовања или дистрибуције одређених врста медијског садржаја.

У члану један Нацрта закона о изменама и допунама закона о безбедности саобраћаја Радна група је предвидела да  „у јавном информисању и у оглашавању, односно приликом емитовања или дистрибуције програмског садржаја, буде забрањено представљање, то јест промовисање небезбедног односно непрописног понашања у саобраћају на путевима, а нарочито вожње без употребе сигурносног појаса, без употребе закопчане кациге, под дејством алкохола и других психоактивних супстанци, вожње брзином већом од дозвољене, насилничке вожње, превоза деце до 12 година ван дечијег седишта, непрописно претицање, обилажење, непрописно кретање пешака.”

За прекршај одредбе о јавном информисању и оглашавању предложено  је да казна за правно лице буде од 100.000 до 800.000 динара.

У објашњењу током расправе на Радној групи, између осталих, као оправдање за овакву забрану  наведен је пример да је недопустиво да медиј објави изјаву министра да „вози 200 на сат јер жури”.

УНС Радној групи Министарства саобраћаја скреће пажњу да је кровни медијски закон Закон о јавном информисању и медијима, а да стандарде понашања медија и новинара прописују и Кодекс новинара Србије, као и Кодекс понашања емитера.

УНС истиче да је у складу са добром новинарском праксом да новинари при објављивању оваквих информација треба да критикују небезбедно понашање, али напомиње да је објављивање информације да “министар вози 200 на сат” управо у јавном интересу и да не би требало Законом о безбедности саобраћаја забрањивати и кажњавати објављивање овакве информације.

УНС истиче да би се оваквим одредбама закона могло озбиљно наштетити јавном интересу и угрозити слобода медија.

УНС поздравља одлуку Министарства да у Радној групи за измену закона учествују и новинари и позива га да спорне одредбе избаци из Нацрта закона о изменама и допунама закона о безбедности саобраћаја.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

08.12.

2014.

Vlada N. [нерегистровани] у 10:04

šta je pisac hteo?

Upravo objavljivanje takvih sadržaja uz prigodno objašnjenje pozitivno utiče na normalne vozače da im tako nešto ni slučajno ne pada na pamet. Oni drugi će i sa i bez takvih prikaza činiti ono što će činiti, jer njima ništa neće doći do mozga. Bilo kakva zakonska ograničenja u tom smislu su više nego suvišna, jer na Youtube-u imaju takvih katastrofalnih primera koje naši mediji ne mogu nikada da snime i objave. Ako to negativno utiče, onda bi trebalo zabraniti i Youtube, a to je već više nego represivna varijanta i podseća na neke režime koje ne bih pominjao kao primer.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси