Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Градоначелница Смедерева крши слободу јавног информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 08. 2014.

УНС: Градоначелница Смедерева крши слободу јавног информисања

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због кршења загарантованих права на слободу информисања у Смедереву и тражи од градоначелнице Јасне Аврамовић да омогући новинарима да добију одговоре на питања од интереса за јавност. Градоначелница Јасна Аврамовић јуче је позвала новинаре „Блица“, „Информера“ и „Вечерњих новости“ Мирослава Ђорђевића, Јелену Васиљевић и Јелену Илић у свој кабинет како би им одговорила на питања, а онда им рекла да им “не жели да одговара ни на једно њихово питање” јер су “довољно написали о Смедереву”.

 

Она је додала да их је позвала у кабинет како “не би било да их је одбила”, а и како би могла да им то “у лице каже”.

УНС подсећа да се, по Закону о јавном информисању и медијима, “слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења”, као и да је  “забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству”.

УНС такође подсећа да је дужност новинара, прописана Кодексом новинара Србије, да од носиоца јавних функција континуирано траже одговоре на питања од интереса за јавност, чак и када они одбијају да на њих одговоре.

Снимак разговора између новинара ових медија и градоначелнице можете преслушати овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси