Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Таблоид серијски крши новинарске стандарде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 08. 2014.

УНС: Таблоид серијски крши новинарске стандарде

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује поступак листа Таблоид који на свом интернет издању, без навођења извора или доказа, објављује ничим поткрепљене спекулације о идентитету возача „мини кантримена“ који је усмртио Луку Јовановића. Таблоид пише и о наводној намери полиције да за два дана лажно оптужи неког другог за ово убиство.

Редакција је поступила супротно основним новинарским правилима и када је тобожњу вест објавила без јасног навођења аутора.

Објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина је кршење Кодекса новинара Србије и неспојиво је са новинарством.

Јавност има право да зна да је Таблоид лист који серијски крши све професионалне стандарде и етичке норме новинарског позива.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

17.08.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 13:47

Очекујем да ћете објавити овај осврт

С времена на време прелистам текстове у Таблоиду. Немам право да критикујем текстов док се не докаже да су измишљени, злонамјерни, да су атак на неку личност, да су клевета и тсл.
"Јавност има право да зна да је Таблоид лист који серијски крши све професионалне стандарде и етичке норме новинарског позива". Ова констатација је озбиљна. Међутим, она "виси у ваздуху", када се не наводе конкретни примјери. Годинама нисам видио да је неко написао контра текст или полемисао са аутором неког текста (текстова) у Таблоиду. Једино је моја маленкост објавила текст у вези писма "гладних и незапослених" богослова Његовој Светости Патријарху српском. Таблоид је објавио писмо, а главни уредник је у пропратном коментару сурово омаловажио и ружним ријечима оптужио Његову Светост. Био сам шокиран и писмом и коментаром. Покушао сам у тескту (под насловом „Коме звона звоне, или о писму вероучитеља Патријарху“) да укажем да се тако не може писати Патрјарху, ваљда постоји други начин комунисцирања богослова са Његовом Светошћу, а посебно Таблоида о Патријарху, да је прије недопустивих квалификација, новинар Таблоида требало да обави разговор у Патријаршији, итд. Међутим, покајао сам се, јер нико (Његова Светост, неки епископ, портпарол СПЦ, Свети Синод) није демантовао то писмо, нико није побијао ниједну чињеницу наведену у писму (а оптужбе на рачун СПЦ, понашање професора, Богословског факултета, те "силника" у Патријаршији, су биле озбиљне). Посебно сам био изненађен да оно што је главни уредник Таблоида написао о Његпвој Светости, такође, нико није демантовао. Понекад сам примијетио у уводницима да је главни уредник морао да иде на суд, значи да је било и тужби. Сјећам се социјализма када су примјењиване тзв. Коминтерновске платформе: "Комнен Сератлић је против самоуправљања". И оде глава Комнену. "Он је издајник и страни доушник", опет оде глава Јанку или Марку. Зато сам, господо, сагласан да озбиљно, онај ко је надлежан, заврши причу око Таблоида, јер у њему има таквих текстова и тврдњи да сваком нормалном човјеку мозак стане. Ако је 20 посто тачно што Таблоид пише само у једном броју, а да не говорим петнаестодневно, свака Влада мора да падне. Е, овде се враћамо на недавно усвојене законе. Да ли они који критикују Таблоид знају ко стоји иза Таблоида, односно да ли уопште неко стоји, да ли неко финансира Таблоид или не. То је једини лист у Србији у коме нема ни центуре ни аутоцензуре. Ако смо против цензуре и аутоцензуре, онда је Таблоид узор како би требало да изгледа неки медиј. Да закључим: ако су текстови ( о фотографијама и да не говорим) измишљени, ако су деструктивни, ако вријеђају достојанство људи, онда би све ауторе и главног уредника требало процесуирати. Али ако су текстови истинити, ако су чињенице истините, ако аутори имају документацију о ономе о чему пишу, ако је то истински лист који се, како се наводи, бори против мафије, онда господо, другови, хапсите мафију, треће се искључује (tertium non datur).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси