Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Влада да препоручи 2 одсто буџета за локалне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 08. 2014.

УНС: Влада да препоручи 2 одсто буџета за локалне медије

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да Влада Србије донесе препоруку да локалне заједнице (градови и општине) у буџету за идућу годину издвоје минимално 2 одсто буџета за пројектно финансирање локалних медија. Издвајање за локалне медије у градовима већим од 300.000 становника требало би да износи минимално 1 одсто буџета.

УНС истиче да Законом о јавном информисању и медијима није прописан минимум издвајања новца из буџета за пројектно финансирање јавног интереса у области информисања.

Уколико на време не буде одређен минималан износ новца за финансирање јавног интереса, прети опасност од злоупотребе Закона о јавном информисању и медијима јер ће локалне власти  имати  јак уцењивачки потенцијал на медије.

УНС подсећа да је до 1. јула 2015. године рок за приватизацију медија и да би локалне власти на време морале да определе новац за пројектно финансирање за целу 2015. годину, при чему издвајања за локалне медије не би смела бити мања од 2 одсто буџета са изузетком градова већих од 300.000 становника.

Једино тако биће обезбеђен минимум потреба за испуњавање уставне и законске обавезе градова и општина у области информисања. Такође, локалне власти морају имати у виду да ће по окончању приватизације без финансијске подршке за пројектно финасирање неизбежно доћи до помора локалних медија.

Усвајањем и поштовањем ове препоруке Влада и локалне власти показали би доследност у сповођењу основних циљева прописаних сетом медијских закона о подстицању медијског плурализма и слободе изражавања, чиме би доказали да брину о свим медијима а не само оним који су под њиховом контролом.

Коментари (7)

Остави коментар
сре

13.08.

2014.

RAEMANanonymous [нерегистровани] у 19:09

SAMO ZA VLADAJUĆE

U Svrljigu će se možda izdvajati 2% ali samo za one koji budu podržavali lokalnu vlast koju kreira USS (ujedinjena seljačka stranka).

Tačno je da svrljiški mediji nevrede ni filera osim radio Svrljiga koji emituje dobru zabavnu muziku, ostali su kvazimediji a novinari slikari beleškari, kojima predsednik odvaja veliku svoticu ali ga prate i slikaju kad ide i da ka... Ali Vlast je Vlast.

Koje metode primeniti? Poreski obaveznici Svrljiga kažu: za njih je ona motka...

Одговори
сре

06.08.

2014.

Кемал Курспахић Ноно [нерегистровани] у 17:07

Докле?

Госпођу Смајловић, Јеремића и остале из врхз УНС'-а треба санкционисати због свега што су урадили против новинара и бранше у последње време. Немојте мислити да ће бити заборављена улога водећих људи у новинарским организацијама и њихова пуна подршка катастрофалним законима.

Одговори
уто

05.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:48

Draganče

Javi se Niš!

Одговори
пон

04.08.

2014.

Zorica [нерегистровани] у 18:40

Moravci nacionalna manjina

Slabo divanim madjarski
nesto malo
i to s greskom
tecno govorim rukama
i perfektno se sluzim smeskom.
...
A hold a felhok moge rejtozott,
ket csillag csak oz egen
mint a szemed,
mint a gyongyharmatka...
a...
... tja, ne znam kako se kaže đurđevak.

Одговори
пон

04.08.

2014.

Sumadinac [нерегистровани] у 18:23

KG Fight

Sitna ševa, Kragujevac peva. Idite u Jagodinu, možda vas tamo više vole:)

Одговори
пон

04.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:09

KG

Ma da vas ne vidim u Kragujevcu. Jasno li je?

Одговори
пон

04.08.

2014.

Fotoreporter [нерегистровани] у 17:00

Pozdrav

Kako ste vi patetični
Pozdrav

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси