Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Народни посланици да не дозволе помор локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 08. 2014.

УНС: Народни посланици да не дозволе помор локалних медија

Удружење новинара Србије (УНС) разочарано је одлуком Владе да не прихвати бројне амандмане који су могли да побољшају предлоге медијских закона, а посебно предлог да општине и градови за пројектно финансирање јавног интереса у области информисања издвајају најмање 2 одсто буџета. УНС поново позива народне посланике да подрже амандман који представља једину шансу за опстанак локалних и регионалних медија када се држава повуче из власништва.

УНС апелује и на Владу Републике Србије да преиспита одлуку којом је одбацила амандман УНС-а  с образложењем да би опредељивање износа којим локалне самоуправе треба да финансирају медије „значило задирање у њихова уставна права“.

УНС поново подсећа Владу и народне посланике да је Законом о финансирању политичких активности предвиђено финансирање политичких странака и из буџета општина и градова у тачно прописаном износу, што за народне посланике и Владу није представљало „задирање у уставна права локалне самоуправе“.

УНС  истиче да, уколико не буде прописан минималан износ за пројектно финасирање, прети опасност да се, после приватизације, настави општи помор локалних медија од којих битно зависи информисање грађана Србије.

УНС сматра да још увек није касно да се прихватањем овог амандмана избегне одумирање локалног информисања, посебно имајући у виду чињеницу да би, уколико не буде прописан минималан износ за пројектно финансирање медија, локалне власти имале у рукама јак уцењивачки потенцијал.

Коментари (4)

Остави коментар
пон

04.08.

2014.

Milutin X [нерегистровани] у 10:11

Al ste im zapretili

Naši predstavnici su „razočarani“ nakon što je Skupština Srbije hitno usvojila set „tajnih“ medijskih zakona. Posebno zbog ignorisanja predloga UNS-a o famoznih 2 posto. Saučestvovao bih u razočarenju, da naši predstavnici nisu svesno ignorisali zahteve zaposlenih u „šest do sedam odsto medija“ u javnom vlasništvu koji su odoleli vandalskoj privatizaciji iz 2007. godine. Koleginice i kolege su zajedno sa građanima i većinom lokalnih samouprava tražili da se štampani i elektronski mediji zbog štete koju će to naneti ne privatizuju i ne gase. Slobode informisanja radi, ali i u interesu zaposlenih u njima.
Udruženje je u „višem interesu“ na ove zahteve ostalo gluvo i nemo, a prema suptilno izrečenoj preporuci Aleksandar Vučića „Ma, ne zanima me. Svi u privatni sektor”. Uprkos tome što je poznato da tip vlasništva sam po sebi ne doprinosi kvalitetu i objektivnosti informisanja. Dovoljno samo da se letimično pogledaju beogradski privatni tabloidi ili tabloidni elekronski mediji. Pobogu, pa po Srbiji postoje regionalne televizije čiji su neskriveni vlasnici politički tajkuni od kojih je jedan čak i predsednik partije, članice vladajuće koalicije! Niko me ne može ubediti da su ove propagandne tvorevine korisnije za društvo od medija u vlasništvu građana.
Iskren da budem, ništa drugo od neobaveštenog UNS-a nisam ni očekivao. Naša predsednica Ljiljana Smajlović poznata je kao autorka članaka u kojima su istovremeno svi loši i svi dobri i koji su, mislim ja, čitaocima potpuno beskorisni. Pod njenim rukovodstvom takvu anemičnu politiku „niti smrdi, niti miriše“ vodi i Udruženje novinara Srbije. Dakle, beskorisnu za novinare i ostale medijske radnike članove UNS -a. Ko hoće da vidi, sve mu je jasno.

Одговори
пет

01.08.

2014.

anonymousd [нерегистровани] у 23:08

ostavke

izdali ste nas sram vas bilo .hitna skupština i da vam kažemo dovidjenja dejan jagodina.

Одговори
пет

01.08.

2014.

Jagodinac [нерегистровани] у 20:28

REFORMA UNS-A -

Mislim da je sada na kraju katastrofalne medijske reforme vreme za smene celnika novinarskih udruzenja. Mislim da treba da dodju novi, mladi ljudi ...

Одговори
пет

01.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:08

Licemerno

Sada ste se setili?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси