Насловна  |  Саопштења  |  Влада да повуче измене Закона из процедуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 08. 2009.

Влада да повуче измене Закона из процедуре


Удружење новинара Србије позива Владу Србије да са дневног реда Скупштине Србије, заказане за 31.август, повуче Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и да о променама медијског законодавства претходно разговара са новинарским удружењима, медијским експертима и европским институцијама.

УНС оцењује позитивним што и посланици владајуће коалиције почињу да увиђају да је потребно да се закон повуче из процедуре и што је Мехо Омеровић, потпредседник Санџачке демократске партије, такође предложио да се парламенту на јесен упути нова верзија закона.

УНС сматра да у новој верзији закона не би смелa остати одредбa о јавном регистру, пошто ће питање регистра медија бити решено у закону о недозвољеној медијској концентрацији који је у припреми.

Из постојећег Предлога закона мора се брисати и решење по ком се гаси медиј који је у претходној години био неликвидан 90 дана. Ово питање мора се решавати у складу са Законом о стечају, јер, принципијелно гледано, медијске куће не смеју бити дискриминисане у односу на друга привредна друштва.

Из истих разлога, УНС се противи и забрани преноса права на јавно гласило, као и забрани издавања јавног гласила под истим или сличним именом у року од годину дана.

Такође, висина казни се мора ускладити са законима који одређују максимум и минимум новчаног кажњавања. За прекршаје је то Закон о прекршајима, а за привредне преступе Закон о привредним преступима. УНС је принципијелно против увођења привредних преступа у сферу јавног информисања, осим у случају који је већ предвиђен Законом о јавном информисању, а односи се на рад дистрибутера. УНС подржава повећање казни за дистрибутере који одбијају дистрибуцију штампе без оправданих економских разлога.

УНС тражи да се, у новој верзији измена Закона о јавном информисању, прецизира члан 37. Закона, или да се претпоставка невиности дефинише на начин како је то учињено у енглеском праву, у ком се претпоставка невиности односи на извештавање са суђења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси