Насловна  |  Саопштења  |  Посланици гласајте против
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 07. 2009.

Посланици гласајте против


Удружење новинара Србије (УНС) упутило је посланицима Народне скупштине Србије поводом гласања о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању следеће писмо:

Влада Србије позвала вас је да се изјасните о изменама и допунама Закона о јавном информисању.

Пре него што то учините, потребно је да знате да је предлог тог закона писан у тајности и на брзину, да новинари Србије при том нису консултовани, и да постоји врло основана сумња да су одредбе тог закона супротне Уставу Републике Србије и европским стандардима.

Министар Небојша Брадић покушао је протеклих недеља да увери и вас и српску јавност да се изменама Закона о јавном информисању противе само они новинари који највише крше тај исти закон. Уверавао вас је да се на европске вредности највише позивају највећи кршиоци тих вредности, и да је непримерено поредити нашу медијску сцену са оном у европским земљама.

Желимо да вас обавестимо да нисмо ни криминалци, ни новински злочинци. Ми смо новинари који се противе доношењу овог драконског закона. За разлику од министра, сматрамо да имамо право да се, као грађани Србије и становници Европе, позивамо не само на Устав Србије, већ и на Европску конвенцију о људским правима.

Сматрамо да је и те како примерено да се поредимо са другим европским земљама, и да се владамо у складу са европским стандардима - и ми, новинари, и ви, посланици, и они, министри.

Позивамо вас да, у име слободе штампе, гласате против Предлога закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси