Насловна  |  Саопштења  |  Позив Одбору за културу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 07. 2009.

Позив Одбору за културу


Удружење новинара Србије (УНС) позвало је Одбор за културу и јавно информисање Скупштине Србије да предложи Влади Републике Србије повлачење Предлога закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању у целини.

УНС оцењује да се амандманима не могу отклонити озбиљни недостаци предложеног Закона.

УНС уколико се Одбор ипак одлучи за разматрање приспелих примедби и амандмана предлаже следеће измене:

1.Да се одредба члана 37. Закона о јавном информисању измени и прецизира тако да гласи:
 "У јавном гласилу нико се не сме огласити кривим или одговорним за какво кажњиво дело пре правоснажне одлуке суда или другог надлежног органа ".

Оваквом формулацијом отклањају се дилеме везане за тумачење и примену претпоставке невиности.

2. Да се брише одредба о обавезном гашењу медија уколико је рачун оснивача блокиран више од 90 дана у току претходне године, а самим тим и новчане казне и заштитне мере које Предлог закона прописује у таквом случају.

Оваква одредба медије доводи у неповољнији и неравноправан положај у односу на друге привредне субјекте, па сматрамо да осниваче јавних гласила у случају неликвидности треба третирати једнако са осталим привредним друштвима, применом Закона о стечају.

3. Да се у казненим одредбама привредни преступи замене прекршајима, осим у случају кажњавања дистрибутера.

Привредни преступ представља дело којим се повређује неки привредни или финансијски пропис, па по својој дефиницији нема природно место у области јавног информисања. Увођењем привредних преступа у сферу јавног информисања непотребно се повећава утицај и улога државе у овој области.

4. Да се предложене новчане казне ускладе са законима који прописују могући минимум и максимум ових казни, односно да се висина предложених казни усклади са одредбама Закона о привредним преступима и Закона о прекршајима.

Предложене новчане казне знатно прелазе максимуме новчаних казни који су одређени наведеним законима. Поређења ради, предложене казне су знатно веће и од казни прописаних Кривичним закоником за кривична дела увреде, клевете и изношења личних и породичних прилика, и то у њиховом квалификованом облику, када је дело учињено у средствима јавног информисања. Предложене казне су знатно веће и од новчаних казни прописаних Законом о извршном поступку за случај неизвршавања правоснажне судске одлуке.

Подсећамо да смо са Независним удружењем новинара Србије и Асоцијацијом медија усагласили и следеће предлоге:

1.Пренос и располагање правима на јавно гласило и издавање јавног гласила треба да буду слободни, а да пренос буде регулисан сагласно законским одредбама које се односе на начело солидарне одговорности сауговарача.

2. Новчане казне јавним гласилима не могу бити везиване за приходе од продатог тиража и огласног простора а условна казна у случају првог преступа треба да важи за све прекршаје.

3.Висина казни не сме да прелази законски максимум предвиђен Законом о привредним преступима и Законом о прекршајима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси