Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Упад активиста СРС, СНП Наши и Образа у РТС притисак на слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 03. 2014.

УНС: Упад активиста СРС, СНП Наши и Образа у РТС притисак на слободу медија

Удружење новинара Србије сматра да је упад активиста Патриотског блока СРС, СНП Наши и Образа у холу зграде РТС-а у Таковској улици притисак на слободу медија и независност уређивачке политике Јавног сервиса. Јуче око 10 сати група активиста окупљених око ових странака ушла је у хол зграде РТС-а протестујући што све листе, по њиховом мишљењу, нису равноправно заступљене на програму Јавног сервиса.

Обезбеђење РТС-а је било принуђено да позове полицију у помоћ.

УНС не спори право политичким странакама на незадовољство и протест због извештавања медија па и Јавног сервиса, али сматра недопустивим сваки насилни поступак према медијима, новинарима и медијским радницима.

УНС тражи од државних органа да свако угрожавање сигурности запослених у медијима буде законски санкционисано.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

13.03.

2014.

Milan [нерегистровани] у 09:49

-od kvazi demokratije do otvorenog fašizma

neblagovremeno djelovanje na pojavne oblike u ranijom fazi- osvećuje se društvu a nanosi i boli najčešće nedužnima, koji u nedostatku sposobnosti da svojom glavom nešto zaključe-povodeći se za atmosferom u kojoj niko ne reaguje -izvlače pogrešan zaključak da se ili odobrava ili posredno podstiče nešto -manje štete je ako neko samo dobije po prstima a ne u kasnijoj fazi -po glavi

Одговори
уто

11.03.

2014.

anonymousМ.Ј.Черењски [нерегистровани] у 19:36

Упад на информисање

Недавни упад активиста Патриотског блока СРС.СНП Наши и Образа у хол РТС-а враћа нас у време Милошевићевог режима, када је српско новинарство било на низбрдици, а направили су га исти они који и данас разарају српси народ и његово биће, његову културу, језик и писмо, и историјску баштину и напослетку, онај иссконски драгуљ од украса - љегово пореклао. Немачка, која још оплакује Хитлера и Америка Велика, која не часи да тумара по свету ,тражећи у другима своје порекло, немају образа ни срама, а ни крста, него су се закрволочили на једну малену Србију, па по њој арлаучу и нештемице просипају демократију која се у њиховим двориштима копили као коров.
Таква демократија, таквог Запада, та опасна пиревина пустила је оне најдуже жилице и у нашеим медијима, а онда, преко њих, и наше животе ограђује у коров, који није нама примерен, осим изроду слугана. Ни ђаволи нису толико црни, колико те неке свакодневна накараде српских ресаваца о Европи, Унији и благостању Запада, и они режисти авангардних слика који парадно облепљују телевизијске екране соларизованим маскама из земаља ”арапског пролећа”, а сада Украјине, као контрасног колажа ”Милосрдног анђела” Америке на српском Косову. Да све буде још црње од гаврана, и мало више врано од
вране подно Голије, код нас се медији, писани и електронски, такмиче само у једноме: ко је већи ”европејац”, без могућности да се показују супротне слике о постојању српске националне тврђаве старе нешто више од десет векова. Наслови у новинама, и оне ограђене слике са неразумним насловима једног остртвског језика, препунили су верујуће душе и срца свима нама, и сада уочи избора, указују нам да је наш једини пут Евфропа. И ништа друго. Онима, који неби у Европу, ти тапкароши карата, без џокера у рукаву, већ колико сутра, када избори прођу, заврнуће руку преко лаката и главу ће им набити међу гаће, а онда ће се над њима смејати јадна лица и гологузи на басамаку Европе. Нису ушли, а назад немају куд. Шта би са Србијом?- питаће се. Касно, и прекасно, и за њих за медије.


Одговори
уто

11.03.

2014.

Jadranka Nicin [нерегистровани] у 15:01

Podrzavam reci kolege Seratlica..

Kolega Seratlic je dao srz i presek sveukupnog stanja u medijima Srbije danas, posebno uoci izbora, i podrzavam receno u potpunosti.
Dodala bih tome samo jos dve stvari .

Najpre, cinjenica je da Srbijom vlada TOTALNI medijski mrak, teledirigovan iz jednog centra. Drzavni vrh, po mom misljenju, predstavlja produzenu ruku EU i Amerike (direktno ili indirektno) pa su i tekstovi upravo oblikovani prema zahtevima zapadnog trzista, cemu u prilog govori opste usmerenje celokupnog informisanja! Kao dugogodisnji novinar to odgovorno tvrdim jer ovakva unisonost nije zabelezena ni u vreme Milosevica, a primera je mnogo, bilo bi potrebno poprilicno prostora za njihovo navodjenje.
Pri tom samo da dodam da ISTA, teledirigovana unisonost, nije nas "proizvod", to je notorna cinjenica u svetu, a posebno u zapadnim glasilima (i ovo se moze dokazati primerima).
Mislim da je krajnje vreme da prekinemo sa pricom o DEMOKRATIJI i DEMOKRATSKIM SLOBODAMA, IZBORIMA i ostalim tricama i kucinama, kad znamo da su to samo filosofski pojmovi.

S obzirom da pomenuti vlastodrsci ne poseduju ni gram osecaja za stvarno stanje u zemlji i njeno OCUVANJE (gde IPAK vecina ne podrzava ulazak u EU kome oni BEZPOGOVORNO streme) i da postoji i drugi put razvoja i, pre svega, OPSTANKA Srbije u istorijskim granicama koji zagovaraju upravo i jedino OTADZBINSKE STRANKE (zaradivsi time predznak ultradesnice, huligana, zamalo i fasista), postavlja se pitanje zbog cega se ne postuje (u oblasti informisanja) osnovna pravna pouka - NEKA SE CUJE I DRUGA STRANA?!

Naravno, ne odobravam nikakve prisilne radnje, pa ni ulazak u hol RTS-a, ali u isto vreme pitam: KO PLACA PRETPLATU ovom nazovi Javnom servisu? Samo zagovornici trenutne politike SNS stranke i njihove evetefendije, ili i ostalo gradjanstvo Srbije? Zasto se svima ne pruze podjednaka prava na javno kazanu rec preko medija, pa neka NAROD proceni ko kako zbori, a ko pravo govori.

Uostalom, ko ima pravo da mene (bez ikakvih stranackih predznaka, osim nacionalne pripadnosti) i ostale neistomisljenike politike koja nam se namece, proglasava maloumnim, nesposobnim da samostalno razmisljamo i donosimo odluke, da se borimo za svoju domovinu a ne lazni sjaj zapada, i da nam se pri tom ne dozvoljava mogucnost javnog komentarisanja JEDNOSTRANIH napise i postupaka?!

I drugo, prosto bode oci i mozak izrazito tendenciozno "domace" informisanje o zbivanjima u Ukrajini. Iskreno, uzasnuta sam napisima koje objavljuju "nasi" mediji i ne mogu da verujem sa kakvim nipodastavanjem se govori o Rusiji i Putinu uopste, a ne samo povodom ukrajinske situacije! Vrlo je ocigledno da nemamo svoje dopisnike sa tog podrucja (ili imamo, sto je jos gore), vec prenosimo tekstove iskljucivo zapadnih medija, pisanih neprimerenim recnikom - istovetnim i karakteristicnim za period pre, tokom i posle bombardovanja Srbije!!!
A zasto je to tako?
Najverovatnije, zato sto se do sada NIKO iz drzavnog vrha nije JASNO ODREDIO spram pomenutih desavanja. U prevodu, precutno i bezpogovorno prihvataju iznete isfabrikovane tvrdnje EU i Amerike, i samo cekam kada ce se izjasniti za sankcije prema Rusiji. ZAISTA ME NE BI ZACUDILO - to uradise njihovi prethodnici sa Libijom, a ovi potonji sa Belorusijom i Sirijom!

Zar ovakvo idolopoklonstvo "nasih" politicara i glasila spram onih koji nam poslase "Milosrdnog andjela" ne spada u PRITIVPRIODNI odnos ubice i zrtve?! A i dalje se insistira na tome!
Po svemu sudeci, to je ta "DEMOKRATIJA" koju zagovaraju i celnici ove zemlje, ali i nasi "objektivni"mediji.
Na zalost...Srbije koja nestaje pod rukom sopstvenih dzelata..

Одговори
уто

11.03.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 01:04

Не уваљујте се у ову предизборну срамоту

Зашто господине Н. Брајовић( прозивам Вас јер се познајемо) се уваљујете у ову срамну предизборну кампању. Да ли пратите шта једни другима јавно поручују, како се примитивно псују, етикетирају, сматрајући све нас поданике имбецилимима или да су нам свраке попиле мозак. Вређају обичну људску памет, вређају достојанство свих нас. Сада ћете се упитати, каве везе то има са уласком активиста патриотског блока у хол зграде Јавен ТВ станиц, која је доказано антисрпка. Вас не занима како се та ТВ станица понаша и како у дневницима и вијестима навија за украјинске фашисте и како шаље стрелице Путину (срамно, Нини, срамно то раде). На то не указујете и то не критикујете. Е, сада ево правог одговора. Да ли сте приметили колико се даје ТВ и др. медијског простора СНС-у и неким још другим странкама, а колико патриотском блоку. То је посебан безобразлук. Том патриотском блоку је све то дојадило. Та ТВ кућа је у вријеме поетооктобарске пироманске револуције била запаљена, што је доказ да је одувијек на лошем гласу, да је одувијек воде послушници и лоши уредници. На крају, ви се позивате на слободу медија. Био сам у 132 земље свијета, нигде и никда масмедији нису тао ушкопљени и несамостани, неаутономни као сада у овој гљивичној Србији. Ви не оспоравате протест. Што не наведете како да реагују. Молили су, упозоравали, говорили на трибинама да су дискриминисани, ништа није помогло. Е, сада када су ушли у хол, дигли сте халабуку. Не мијешајте се у сву ту прљавштину и смрад који се шири Србијом.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси