Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Променити менаџмент РТК2 и основати независну српску телевизију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 03. 2014.

УНС и ДНКиМ: Променити менаџмент РТК2 и основати независну српску телевизију

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) траже да се промени менаџмент канала РТК2 и изабере нови на предлог српске заједнице на КиМ, како је предвиђено Законом о јавном емитовању. УНС, ДНКиМ и мрежа НВО "Ксам" покренуће процес пред Уставним судом Косова за оцену уставности закона којим је РТК2 конституисана супротно договору у Бечу да Срби на КиМ добију „независни телевизијски канал на српском језику који би својим сигналом покривао целу територију Косова“.

УНС и ДНКиМ подсећају да је прошло пола године од како је главни и одговорни уредник Радио телевизије Косова (РТК2) Зоран Ћулафић незаконито отпуштен.

Ни после шест месеци нема одговора надлежних на жалбе на непотизам и незаконито вођење канала РТК2 на српском језику, нити заказивања суђења по тужби Зорана Ћулафића.

УНС и ДНКиМ истичу да су албански медији „Зери“ и „Коха ди торе“ ових дана писали о непотизму на овом каналу и потврдили тврдње које је износио бивши главни и одговорни уредник Зоран Ћулафић.

УНС и ДНКиМ подсећају да је српска медијска заједница преварена након што је на преговорима у Бечу 2007. године Ахтисаријевим планом утврђено да мора бити  формиран независни телевизијски канал на српском језику, што је касније преписано и у Устав Косова.

Уместо формирања независног канала за који се изборила српска медијска заједница, Скупштина Косова уз подршку српске Самосталне либералне странке установила је РТК2 под патронатом Управе Радио телевизије Косова. Шеф Међународне цивилне канцеларије Питер Фејт непоштујући конкурсну процедуру, поставио је за вршиоца дужности директора РТК2 Жарка Јоксимовића.

УНС и ДНКиМ захтевају да преговарачки тим Србије на преговорима у Бриселу обухвати и ово питање јер, по истраживању Програма Уједињених нација за развој, свега 2% српске заједнице на Косову и Метохији има поверења у програм РТК2.

До сада РТК2 није испунио ни законски услов да се програм реализује у сарадњи и уз помоћ српских редакција, као ни да се 15 до 20 одсто буџета одваја за набавку програма од српских продукција са Косова и Метохије. Напротив, РТК2 се понаша као конкуренција сиромашним српским локалним емитерима и, како је навела Европска радиодифузна унија, постаје „медијско оружје у рукама владајуће партије Хашима Тачија“.

УНС и ДНКиМ истичу и да се најављивањем покретања још два канала - РТК3 и РТК4, само баца прашина у очи и скреће пажња са проблема које због политичког утицаја и корупције имају РТК1 и РТК2.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси