Насловна  |  Саопштења  |  СНСЦГ: Црногорска полиција да заштити новинаре „Вијести“

13. 02. 2014.

СНСЦГ: Црногорска полиција да заштити новинаре „Вијести“

Савез новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ) тражи од црногорске полиције да хитно пронађе ко је запалио, а ко наложио паљење аутомобила дневног листа „Вијести“, али и да заштити новинаре и остале медијске раднике ове редакције. Службено возило „Вијести“ поливено је бензином и запаљено јутрос у Подгорици.

СНСЦГ истиче да је Црна Гора постала најопасније место за новинаре на простору бивше Југославије, због чега и не чуди да на светској ранг листи Репортера без граница заузима 114. место по слободи медија.

СНСЦГ подсећа да ово није први напад на редакцију “Вијести”. Редакција „Вијести“ је каменована 8. новембра прошле године, када су три непозната мушкарца разбила прозор редакције.

"Вијести" су нападнуте и током Параде поноса, када је редакција два пута каменована. У августу прошле године бачена је експлозивна направа испред куће новинара "Вијести" Туфика Софтића, а у децембру прошле године бомба је експлодирала испред ове редакције. Полиција и тужилаштво Црне Горе још увек нису решили ни серију паљења возила “Вијести” у главном граду Црне Горе 2011. године.

СНСЦГ тражи и да се открију починиоци и налогодавци напада на новинарску „Дана“ Лидију Никчевић у Никшићу, који се десио пре непуна два месеца.

СНСЦГ је регионална новинарска асоцијација чији су оснивачи Удружење новинара Србије (УНС) и Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ).