Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Преиспитати регистрацију новог листа „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 02. 2014.

УНС: Преиспитати регистрацију новог листа „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану“

Удружење новинара Србије (УНС) позива Министарство културе и информисања да преиспита регистрацију дневника „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану“, који се пре десетак дана појавио на тржишту уместо таблоида „Курир“. УНС истиче да су сличношћу имена два медија читаоци у уверењу да купују исте новине, а повериоцима је угрожена могућност наплате дуговања, јер издавач већ бившег „Курира“ „Курир-инфо д.о.о.“ располаже са 41.853,48 динара новчаног капитала.

Закон о изменама и допунама закона о јавном информисању у року од годину дана од брисања јавног гласила из регистра „не дозвољава оснивање јавног гласила под истим или сличним именом које може изазвати забуну у погледу идентитета јавног гласила.“

УНС подсећа да, сада већ бивши, идавач „Курира“ постоји од децембра 2005. године и да би, због поштовања Закона о јавном информисању, а првенствено могуће штете коју би претрпеле колеге уколико им нису измирене све обавезе, Министарство културе и информисања морало да искористи своје право надзора над спровођењем Закона када је у питању регистрација дневника „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану“. 

УНС сматра да би нови Закон о јавном информисању и медијима требало да садржи одредбу о солидарној одговорности правних лица – бившег и новог издавача медија. У случају да претходни издавач нема новац да измири своје обавезе, ту дужност треба да преузме нови издавач.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

18.02.

2014.

Anonymous, jer tako mora [нерегистровани] у 19:38

Napredni Kurir

Kada nemate poštenu percepciju u odnosu na medije u Srbiji onda su sasvim očekivane šmucing varijante vlasnika privatnih medija i vlasti. Onaj ko misli da je državni sekretar za medije neobavešten silno se vara. Dovoljno je prelistati samo jedan a kamo li više brojeva Kurira pa shvatiti u kom grmu leži zec, tj. ko daje vetar u leđa takvim nezavisnim (Sic!) medijima. Ovakvim ekvilibristikama ne samo da se ruši novinarski kodeks i nanosi nesaglediva šteta samim novinarima, već se u značajnoj meri oštećuje i budžet Republike Srbije.

Одговори
чет

13.02.

2014.

Bivši dopisnik [нерегистровани] у 14:23

OJAĐENI DOPISNICI

Medijska dinastija Rodić i sionovi ojadila je sredinom prošle decenije nekoliko desetina novinara koji su radili u dopisništvima Glasa i Kurira đirom Srbije.Vrhunac marifetluka nastao je kada su dopisnici bez svoje volje dobili rešenja o radnom odnosu umesto u nekakvoj fantomskoj Srpskoj informativnoj agenciji SINA preko koje su novinari ustvari pisali tekstove koji su objavljivani u Glasu javnosti i Kuriru.Kada je posle nekoliko godina postojanja SINA likvidirana i otišla u stečaj dopisnici koji su pred sudom poveli sporove o neisplaćenim zaradama i otpremninama po dobijanju rešenja da su postali "tehnološki višak", pred sudom nisu mogli da dođu do pravde jer su Rodićevi advokati sudu dostavljali rešenja o stečaju SINE. Kada sam kao nekadašnji šef dopisniđtva u Nišu pokrenuo sdski postupak,uz angažovanje finansijskog veštaka koji sam morao lično da platim, sud je presudio da mi na ime neisplaćenih 14 plata, doprinosa za penzijsko osiguranje i drugih prinadležnosti koje mi pripadaju iz radnog odnosa, Rodići duguju 1.800.000 dinara.Ali, zbog dostavljenog rešenja o stečaju SINE sud me je na kraju uputio na privatnu parnicu protiv Radisada Rodića za koju nisam imao para.Ostao sam uskraćen i za nekoliko godina radnog staža,a moju sudbinu doživelo je još esetak dopisnika iz Srbije.Sramota je da Kurir i drugi mdiji iz kolevke Rodića i sinova uopšte imaju ikakvo moralno pravo da pišu o drugim nepravdama u Srbiji, jer su i sami medijski tajkni koji su ojadili i novinare i državu za milionske sume, a i dalje jašu zemljom Srbijom.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси