Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Да престане уништавање српских обележја на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 01. 2014.

УНС и ДНКиМ: Да престане уништавање српских обележја на КиМ

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) осуђују уништавање спомен обележја песнику и новинару са Косова и Метохије Лазару Вучковићу и захтевају од полиције да пронађу починиоце овог недела и спрече скрнављење српских гробаља на Косову и Метохији. УНС и ДНКиМ траже да биста српског песника буде поново постављена.

 

Споменик Лазару Вучковићу, најпознатијем српском песнику са Косова и Метохије и новинару приштинског “Јединства”, у Горњем Селу, код Призрена уништен је на Божић, а песникова биста је однесена. Починиоци нису пронађени.

За УНС и ДНКиМ су несхватљиви нетрпељивост и уништавање обележја српске културе и новинарске професије на Косову и Метохији.

УНС и ДНКиМ подсећају да је крајем септембра прошле године уклоњена  спомен плоча несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, која је постављена у близини Ораховца, где су киднаповани 1998. године.

Претходно је октобра 2012. године, такође, однета спомен плоча, а починиоци ни до данас нису пронађени.

Новинар приштинског “Јединства” и песник са Косова и Метохије Лазар Вучковић је страдао 1966. године са песником Блажом Шћепановићем на Охридском језеру.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

10.01.

2014.

ПЕТАР В КНЕЖЕВИЋ [нерегистровани] у 12:07

Ни мртве не остављјају на миру

Након рушења табле посвећене потрази за косметским новинарима коју је УНС два пута подизао , ево, сада је уништен споменик новинару приштинског јединства и значајном косметском песнику Лазару Вучковићу, који је је 1966. године са песником Бранком Шћепановићем изгубио живот на Охридском језеру.

Споменик новинару налазио се у Горњем селу код Призрена. Светогрђе и јавни злочин према мртвима угледао је његов брат, који је дошао да прислужи божићну свећу.
Потпарол полиције за регион Призрена, Назир Бериша, као што то обично бива, костатовао је да нема осумњичених, и да је могуће да је биста однета ради материјала од кога је направљена.

Споменик је издржао и страховиту 1999. годину и ужасну, погромашку 2004. да би му непознати починиоци, баш сада, на српски православни Божић приредили немилу судбину.

Огорчено српско становништво могло је само да изјави да им је јасна Порука која је упућена за Божић породици Вучковић и свима локалним Србима.

Истакнуто је у пристиглим вестима да је, неколико километара даље, пре десет дана , у Драјчићима, у Средачкој Жупи, почело рушење српске школе, старе 109 година. И то је пример геноцидног односа према староседеоцима.

Уместо поправка и адаптације објекта, који има и елементе историчности и неоспорног значаја за образовну прошлост српског народа у том крају, тај споменик стар 109 година по нечијој наопакој наредби руши се, што је веома видљива немушта забрана повратку протераног српског становништва. Потребно је тражити да се прекине са рушењем тога објекта, који је најбољи доказ постојања и опстанка српског народа у тој, очито, угроженој средини.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси