Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СНС подржавају новинаре "Борбе"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 07. 2009.

УНС и СНС подржавају новинаре "Борбе"


Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) забринути су због односа власника и менаџмента „Борбе“ према новинарима овог дневног листа, којима се селективно или са вишемесечним кашњењем исплаћују плате и хонорари.

Новинари „Борбе“ су одбили да припреме сутрашњи број па се овај дневни лист највероватније неће појавити на киосцима.

УНС и СНС истичу да је данас на огласној табли у редакцији „Борбе“ седамнаест запослених, од којих су већина чланови Синдиката новинара Србије, позвано да се јаве у кадровску службу ради преузимања отказа Уговора о раду.

Од промене власника, крајем прошле године, „Борба“ запосленима и хонорарним сарадницима месецима дугује и селективно исплаћује зараде.

УНС-у и СНС-у више пута обраћале су се колеге из „Борбе“ због непоштовања њихових радних и професионалних права, међу којима су најугроженији стално запослени новинари који су радили пре доласка новог власника. Од њих се тражи да редовно долазе на посао, али им се не дају радни задаци или се већини њих текстови не објављују.

На њих је притисак вршен и раније тако што им је нуђен споразумни раскид радног односа без икаквих гаранција да ће обавезе послодавца према њима бити извршене.

УНС и СНС позивају послодавца да поштује права запослених и хонорарних сарадника листа „Борба“, а од инспекција рада тражимо да издавачу наложе исплату свих заосталих зарада.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси