Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Прекините застрашивање радника РТВ Пинк
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 11. 2013.

УНС: Прекините застрашивање радника РТВ Пинк

Удружење новинара Србије (УНС) позива власника телевизије Пинк Жељка Митровића да прекине застрашивање запослених и сарадника РТВ Пинк који су преко друштвених мрежа подржали писање новинарке те куће Милене Петковић у којем је објавила да није примила плату четири месеца. УНС је сазнао од новинара ове медијске куће да их је уредник позивао телефоном, објашњавао како су власници љути и да би због њих самих требало да избришу фејсбук свиђања и дељења текста Милене Петковић.

 


Запослени у Пинку рекли су УНС-у да су неки радници подлегли притисцима, док други нису, као и да су посебно огорчени фејсбук изјавом супруге власника РТВ Пинк Милице Митровић, у којој тражи да из те куће оду они који су наводно „дошли преко везе и на терету су нам преко 10 година“.

УНС-у је речено и да су сарадници и запослени на РТВ Пинк у страху да би могли бити суспендовани или отпуштени због подршке Милени израженој на друштвеним мрежама. 

УНС је забринут за статус новинарке Информативне рубрике РТВ Пинк Милене Петковић, која је након позива уредника одбила да склони текст са свог фејсбук налога.

УНС подсећа да је колегиница Петковић 12. новембра објавила „Отворено писмо господину Жељку Митровићу, власнику најгледаније телевизије“, у којем је навела „да ради, а да за свој рад није плаћена“, а нешто раније и да није примила плату за јул, август, септембар, октобар.

УНС позива власника РТВ Пинк да запосленима и хонорарним сарадницима исплати дуговања и да у тој кући престане ширење атмосфере притиска, страха и одмазде против оних који захтевају да послодавац измири своје обавезе.  

УНС апелује на власника РТВ Пинк да се новинарки Милени Петковић омогући даљи несметан рад у овој медијској кући.


Коментари (7)

Остави коментар
уто

19.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 23:23

tuziti i samo tuziti

Slažem se sa tim da noinari moraju masovnije i hrabrije da ustanu protiv svih vrsta terora medijsih poslodavaca, od zakidanja u platama, do neviženog mobinga ineljudskog i ponižavajućeg odnosa prema "novinarskoj marvi" kako je umeo da govori čuveni Radisav Radić.
I danas mi je neshvatljivo da se niko od kolega koji su jeli Rodićev hleb iz Glasa i Kurira, nije oglasio povodom mog teksta "Ko o čemu, Rodići o poštenju"u rubrici "Novnarsko ćoše" na sajtu UNS-a.A najmanje dsetak dopisnika Glasa i Kurira dobilo je rešenja o tehnološkom višku ali pod uslovom da potpišu izjavu da su "primili otpremninu" a nisu.Tako sam početkom 2009.godine i ja lično ucenjen, a prethodno mi je uskraćeno 14 zarada.Tužio sam, dobio presudu po proceni veštaka o potrebi da mi gazda Rodić isplati na ime svih zakidanja uz kamate ukupno l.800.000 dinara, ali je njgov advokat na završnom ročištu doneo rešenje o stečaju famozne agencije SINA koju je osnovao, i koju je posle raznih pečata u radnim knjižicama osnovao kao serrvis Glasa i Kurira i i u tu agenciju prebacio rešenja o rdnom odnosu svih dopisnika po Srbiji.A pošto je SINA u stečajnoj masi mala par stolica i radnih stolova i nekliko polovnih kompjutera, nisam mogao da naplatim navdeni iznos, a sud mi je preporučio kao "pravni lek" da privatno tužim osnivača Glasa i Kurira Radisava Rodića.Najgore što se može desiti je da mi iz suda stigne obračun sudskih troškova po parnici koju sam vodio i u kojoj se pokazalo za koliko mi je Rodić zakinuo.U tekstu na sajtu UNSa koji ovde pomnjem dosta sam rekao o Rodićevom odnosu prema novinarima,a mogle su i druge kolege,ali nisu. Ustvari, možda su i u pravu ako vide kako sam ja prošao, koji nisam ćutao i koji sam tužio tog velkog gazdu.A ko je kriv?Niko drugi nego država i njen pravni sistem koji dozvoljavaju da opstaju tajkuni tipa Radisav Raja Rodić, rugajući se tako u lice i državi i novinarima.Ipak, mislim da bi samo masovni bunt obespravljenih novinara širom Srbije dao nekakve rezultate.

Одговори
уто

19.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 13:46

kome jos duguju pare

http://www.24sata.rs/zivot/specijal/vest/pobednik-farme-nisam-dobio-ni-evro/114376.phtml

Одговори
пон

18.11.

2013.

Milan [нерегистровани] у 11:33

neophodna pol.volja vlasti

Manir koji se ukorjenio da političari -vlasnici stranaka -opraštaju otpisuju i poklanjaju tuđe-(doprinosi i sl)razvio se u to da "poslodavci" sebi ostavljaju na volju da li će nekom platiti za njegov rad- i time egzistencijalno ugrožavaju "zaposlene"-usput ne plaćajuči ni doprinose za zdravstveno i penzijsko i dr. Dok DRŽAVA ne zauzme stav nulte tolerancije da se egzistencijalne obaveze i odgovarajući prihodi fondova -bez odlaganja- a najkasnije u roku pd 8 dana po dospjeću ne izmiruju-pod pretnjom krivične odgovornosti i gašenja firme -nema napretka-sipanjeg iz šupljeg u prazno.Kolektivni ugovori i ostale šarene laže nema smisla ni pominjati.U svim medijima krenuti sa ovom inicijativom-onda može biti nade..

Одговори
суб

16.11.

2013.

Правни савет 2 [нерегистровани] у 18:04

Не може и јаре и паре

Закон јасно прописује да се радни спорови морају завршити, правоснажно, за шест месеци. То се, у пракси, скоро никад не дешава. Зато, одмах по истеку 6 месеци, треба поднетзи уставну жалбу Уставном суду Србије због кршења чл. 6 Европске конвенције о људским правима (неоправдано дуго суђење), потом, се жалити Европском суду у Стразбуру. Србија мора да буде затршана таквим тужбама! Кажете да моћници могу да стопирају судове. Могу да одуговлаче, али, верујте није баш то лако. Примера да су новинари добили послодавце на суду има: више од 20 новинара у Крагујхевцу имају правоснажне пресуде против НИГ АД "Светлост", збопг неисплаћених плата. Влансик ТВ Пинк има јахту, али не видим како би мопгао да стопира да инспектор за рад дође, по пријави радника, у његову фирму. Пријава се заведе на писарници, а ако Инспекција не поступи према Закону, дакле не дође у фирму, узме изјаве од одговорних, не изврши увид у документе, онда инспектор чини кривично дело и он лако моиже да се нађе на суду због злоупотребе. Законски основи постоје чак и у оваквој Србији, али овде је главни проблем недостатак грађанске хранрости и огромна доза кукавичлука, да се запослени не заметри послодавцу, као да ће умрети без њега. Новинари су, према приопрди свог посла, махом писмени, мада има на телевизијама и елементарно неписмених сарадника који не знају како функционишу институције а камоли шта пише у којем закону, а постоје и бројни адвокати (многи раде и за веома мале хонораре), ту су и удружења која дају бесплатну правну помоћ, а хонорарци без сталног посла могу да се опбрате у општини где имају пријављено пребивалиште за бесплатну правну помоћ у Скупштини општине, такође и синдикати имају правнике, поред топга свако ко користи рачунар може са сајта Министарства за рад, Народне скупштине, итд. превући беслтано Закон о раду, Закон о парничном поступку, Кривични законик, Закон о прекршајима, Закон о прекршајном поступку, Закон о управном поступку, па колеге распалите, пишите и запослите инспекције, тужилаштва, одсеке за борбу против привредноиг криминала МУП-а, пишите Влади, министарствима, амбасадама које подржавају Влади, дојадите притужбвама мисија ОЕБС, Међународне конфедерације радника, итд.
Најлакше је свој кукавичлук и неспремност да се заштите своја права правдати изговором да се не вреди борити јер су тајкуни толико моћни да ниједан суд и инепскција не смеју да мрдну од њих. Колегиница са ПИНК ТВ је показала да се може, само треба имати петљу. Највећи савезници тајкуинима су међшу нама, мирмно стадо које ћути и говори "мене се не тиче".

Одговори
суб

16.11.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 08:44

Pa i nije bas

Odlican ti je pravni savet. Sve je po stavkama i clanovima zakona. Jedini je problem sto u realnosti u kojoj zivimo ovakvi sporovi se nikada ne zavrse na stetu poslodavca. Korupcija,veze i moc je pored novca dodatno oruzije koji oni imaju u svom arsenalu i redovno koriste. Uvek se zavsi otkazom i zataskavanjem. Imam par primera kolega koje su krenule u unapred izgubljeni rat protiv vlasnika medijskih imperija i sve se zavrsilo upravo kako sam naveo. Tehnoloski visak i biro rada. Pa da li ste ikada culi da je obican smrtnik koji mesecima nije dobijao plate, trpeo zastrasivanje i bio na ivi egzistencije na sudu pobedio mocnika?! Da li ste uopste culi da je doslo do sudjenja? Ovo je prvi slucaj za koji ja znam da je i ovoliko dobio medijske paznje bar preko drsutvenih mreza. Pa cak i kada se organizuje masovni strajk(Enter televizija) na kraju se zavsi lose po zaposlene koji posle moraju da traze posao na drugim televizijama, a ko ce ih primiti kada su se pokazali kao nelojalni jer su se pobogu pobunili protiv svog poslodavca.

Одговори
пет

15.11.

2013.

Правни савет [нерегистровани] у 18:16

Тужите послодавце хитно!!!

Закон о раду је јасан: обавеза послодавца је да до краја месеца исплати зараду ѕапосленом ѕа претходни месец (члан 110, став 1 Зокана о раду)! Ако послодавац то не учини инспекција ѕа рад може поднети против послодавца пријаву суду за прекршаје, казна за фирму је до 800.000 до 1.000.000 динара, а за одговорно лице у правном лицу од 30.000 до 50.000 динара. Слично је и са неисплаћеним хонорарима. Ако се устанмови да неко ради без уговора о раду, или уговора о ауторском делу, или без уговора о хонорарној сарадњи, казне су, опет, изузетно високе. Ако послодавац ије уплатио држави порез по одбитку, онда му сходно чл. 229А КЗ РС, следује казна затвора од шест месеци до три године, плус новчана казна до 200.000 динара. Такође, следе и казне због неплаћених допринмоса за ПИО. Подсећамо да се допринос за пензијско и инвалидско осигурање плаћа на све исплате, било да су колеге у сталном радном односу, или раде на основу уговора о делу/хонорраној сарадњи. Ако имају уговор о ауторском делу, онда рок за исплату не почиње на основу Закона о раду већ на основу Закона о ауторским и сродним правима и он тече од дана објављивања ауторског дела, на поример прилога на ТВ или текста у новинама. Од тада тече и камата. Наравно затезна. За остваривање ауторских права за објављене текстове није потребан уговор, јер Закон о ауторским и сродним оправима каже да за објављене текстоиве није потребан уговор, и ако га нема, а послодавац )наручилац) и ивршилац (аутор) нису се договорили о висини хонорара, онда ће суд одредити вештака који ће проценити колико кошта објављено ауторско дело. У пракси то испада много више него што плаћају послодавци, јер вештак узима као параметре за израчунавање висине хонорара време потребно да се сакупе информације, обради текст, разговара са саговорницима, додаје трошкове изласка на терен, изгубљено време, стручност и искуство аутора, па на то се додају и трошкови за вештака, тако да би на пример чланак који нека новина плаћа 1.000 динара, на суду изнео око 12.000 на име хонорара и преко 20.000 трошкови вештачења, плус судска такса и такса за израду пресуде од око 10-так хиљада, још ако аутора заступа адвокат (а таригффа за ауторске спорове је језиво висока, само писање тужбе кођта 45.500 по Адв. тарифи), дакле, чланчић од 1.000 динара има да изађе на 100.000 динара. Новинари, који се у јавности размећу бригом о правима запослених, не користе постојеће могућности које им дају домаћи закони. Када би то чинили у великом броију, онда би послодфавци страховали од високих судских зтрошкова, казни и проблема које би имали јер мпорају да се одазивају на позиве судиоја за прекршаје, да дају изјаве инспекторима ѕа рад, или да се парноче у вишим судовоима око ауторских права.
Колеге са ТВ Пинк би ХИТНО требало да поднесу Инспекцији рада пријаву против послодавца. Замислите, шта би се десило када би Пинк за сваког ѕапосленог, коме није исплаћена зарада, мпорао пред судију ѕа прекршаје, па помножите са 2.000.000, плус казна за директора.
Ћутање новинара храбри многе послодавце, зато се неки и јавно размећу говорећи да новинари њеима треба да плаћају што их пуштају у редакције "да губе време и да се овде бесплатнбо огреју".

Одговори
пет

15.11.

2013.

Gox [нерегистровани] у 18:08

X faktor

Mica je urdila nesto! A vi?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси