Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт у Зајечару да не дискриминише медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 10. 2013.

УНС: Власт у Зајечару да не дискриминише медије

Удружење новинара Србије (УНС) запрепашћено је одлуком Скупштине града Зајечара да продукцији “За медија” ограничи слободу јавног информисања оспоравањем права на добијање снимака са седница Скупштине града.

На захтев продукције “За медија” Скупштини града да добије снимке са 9. и 10. седнице овог тела, а након што је Скупштина одлучила да телевизијске екипе не могу да присуствују седницама, секретар Скупштине града Томислав Павловић обавестио је “За медију” да је то “предузеће регистровано као ДОО, а не као информативна кућа” те да стога мора да тражи акредитацију преко медија за које извештава.

УНС истиче да у члану 11. Закона о јавном информисању јасно пише да се у јавна гласила сврставају  и она средства јавног информисања која помоћу речи, слике или звука објављују идеје, информације и мишљења намењене јавној дистрибуцији и неодређеном броју корисника, што продукција „За медија“ заиста јесте.

Овај члан Закона поштује и Министарство културе Републике Србије на чијим конкурсима за суфинансирање медијског садржаја равноправно учествују и медији који емитују програм и независне продукције.  Чак је и Законом о радиодифузији предвиђено да 10 одсто програма јавних сервиса производе независне продукције.

Нажалост, Град Зајечар је, за разлику од Министарства културе, на Конкурс за расподелу средстава намењених медијима са територије Града Зајечара дисквалификовао  “За медију” приликом доделе средстава из буџета Града.

УНС подсећа челнике Скупштине града Зајечара да је “За медија д.о.о.” регистрована код Агенције за привредне регистре, поред осталих, и са шифром делатности  5911- производња кинематографских, аудио-визуелних производа и телевизијског програма.

Аргумент да “За медији”, зато што “није регистрована као информативна кућа” не дају  снимке са заседања Скупштине града, уствари представља дискриминацију овог медија.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси