Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Ко је скрининг прогласио службеном тајном?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 10. 2013.

УНС: Ко је скрининг прогласио службеном тајном?

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од МУП-а да одговори ко је у овом министарству одлучио да све податке који буду саопштени у анализи усклађености правног и економског система Србије са европским стандардима, који представља припрему за формално отварање преговора о придруживању ЕУ (експланаторни скрининг), за поглавље 24 који траје од 2. до 4. октобра, прогласи службеном тајном. Поглавље 24 односи се на питања правде, слободе и безбедности.

УНС сматра да ова забрана представља кршење права јавности да буде обавештена о догађајима од јавног интереса.

Министарство унутрашњих послова обавестило је мејлом представнике институција који су пријављени за праћење директног преноса експланаторног скрининга „да су сви подаци који буду презентовани, на инсистирање Европске комисије, проглашени службеном тајном, те да се као такви не могу у следећих годину дана учинити доступним представницима медија и трећим лицима“.

УНС подсећа одговорне у Министарству унутрашњих послова да „службена тајна“ као законска категорија не постоји од усвајања новог Закона о тајности података, који је на снази од 2009. године.

УНС захтева од МУП-а одговор ко је, по чијем налогу и на основу ког документа „све податке до којих се дође током преноса“ прогласио „службеном тајном“.

УНС је о овој злоупотреби обавестио и кабинет Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси