Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Осуђујемо поновно рушење обележја несталим новинарима на КиМ

30. 09. 2013.

УНС и ДНКиМ: Осуђујемо поновно рушење обележја несталим новинарима на КиМ

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије осуђују рушење спомен-обележја отетим и несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу и сматрају да тај акт представља најгори облик обрачуна са професионалцима који су пре петнаест година нестали на новинарском задатку између Ораховца и Зочишта на Косову и Метохији.Уништавање споменика отетим и несталим новинарима је мера слободе медија и друштва које очигледно не може и не жели да се суочи са страдањем невиних и оних који су, у тешким временима, одговорно радили свој посао у интресу јавности.

УНС и ДНКиМ неће одустати од постављања новог обележја, јер је постало јасно да његово постојање изазива страх од истине, па Удружења апелују на савест свих који нешто знају о отмици наших колега да проговоре и помогну покретању поступка и расветљавању њихове судбине.

После свих питања Унмику, Еулексу, Косовској полицији и протеста у Приштини УНС и ДНКиМ су прошле године одлучили да подигну спомен обележје као подсетник и опомену да правда није стигла починиоце злочина. Плоча на којој је, на српском и албанском језику, писало: „Овде су 21. августа 1998. нестали новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их. УНС.“, прошле године је срушена после два месеца, а ове године није остала ни месец дана од постављања. Употребом неке грађевинске машине, ове године, обележје је ишчупано из земље заједно са бетонском постољем.

УНС и ДНКиМ, још једном, захтевају да Еулекс и Косовска полиција хитно пронађу починиоце и открију мотиве рушења обележја чиме ће можда доћи и до информација на основу којих би се могла покренути истрага поводом отмице Славуја и Перенића.

Удружења траже заштиту и стални надзор над местом где ће поставити ново спомен-обележје.

У августу се навршило петнаест година од тренутка када се Славују и Перенићу, након скретања на погрешан пут и територију коју је контролисала ОВК, губи сваки траг, а породице и еснафска удружења траже да се расветли њихова судбина.

УНС и ДНКиМ су у августу затражили од премијера Србије Ивице Дачића, премијера Хасима Тачија и међународне заједнице да се у бриселске преговоре хитно укључи решавање проблема отетих, несталих и убијених новинара на Косову и Метохији.

УНС и ДНКиМ подсећају да нема ни једне релевантне локалне и међунраодне институције од које није тражена истрага, информације, обнова случаја, кажњавања починилаца - не само отмице код Ораховца - већ и оних који су убијени и нестали 1999. године и касније, укључујући колеге Албанце.