Насловна  |  Саопштења  |  НУНС и УНС: Озбиљни недостаци Акционог плана за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 09. 2013.

НУНС и УНС: Озбиљни недостаци Акционог плана за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Удружење новинара Србије (УНС) протестују зато што у Акционом плану за сповођење Националне стратегије за борбу против корупције нису усвојени предлози оба удружења која се односе на јавност података о главним финансијерима и оглашивачима у медијима, као ни предлози измена и допуна Закона о јавним набавкама. НУНС и УНС сматрају да јавност само податка о власнику медија није довољна за транспарентност рада медија. Зато су НУНС и УНС предложили обавезност објављивања података о свим финансијерима и оглашивачима чији удео у укупном годишњем приходу прелази 20 одсто.

 

Представник НУНС-а и УНС-а је, такође, тражио да се у тексту Акционог плана предвиди измена Закона о јавним набавкама како би тај закон важио и за куповину, развој, продукцију или копродукцију РТВ програма или куповину времена за емитовање програма.

Удружења сматрају да се без усвајања њихових предлога омогућавају злоупотребе приликом расподеле средстава медијима из буџета и зато су тражила од радне групе да се ова област брише са листе изузетака на које се не примењује Закон о јавним набавкама.

НУНС и УНС посебно забрињава што је радна група најпре прихватила примедбе њиховог представника, а потом су те одредбе избачене из коначног текста Акционог плана за сповођење Националне стратегије за борбу против корупције.

Удужења новинара протестују и због тога што Министарство правде није образложено одговорило на ове примедбе чиме је прекршено начело јавности рада.

 

Београд, 6. август 2013.године                                                    Независно удружење новинара Србије

                                                                                                        Удружење новинара Србије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси