Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Расветљавање убистава и отмица новинара у споразум Београда и Приштине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 09. 2013.

УНС и ДНКиМ: Расветљавање убистава и отмица новинара у споразум Београда и Приштине

Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије тражи од преговарача Београда и Приштине, премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија, да у оквиру разговора у Бриселу одреде као приоритет расветљавање свих убистава и отмица новинара на Косову и Метохији. По евиденцији УНС-а и ДНКиМ-а на Косову и Метохији од 21. августа 1998. године до 9. септембра 2000. године убијено је и отето шесторо новинара који су радили за српске медије, а 2001. и 2005. године убијена су два новинара дневника на албанском језику „Бота Сот“.

 

Новинарска екипа Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић нестали су 21. августа 1998. године на подручју које је контролисала Ослободилачка војска Косова. Ишли су да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште. До данас нема никаквих информација о њима, а аутомобил у ком су били, „застава 128“ плаве боје, никада није пронађен.

Код Вучитрна у подножју планине Чичавица, 6. маја 1999. године,  нестао је Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике". Александар Симовић, новинар и преводилац, отет је 21. августа 1999. у Приштини. Део његових посмртних остатака пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине. Марјану Мелонашију, новинару српске редакције Радио Косова губи се траг 9. септембра 2000. године када је ушао у такси испред зграде Радио Приштине.

У атентатима, 2001. и 2005. године, убијени су новинари листа „Бота Сот“ Беким Кастрати и Бардиљ Ајети.

Убиства и отмице су до данас нерасветљене.

УНС и ДНКиМ истичу да је за решавање ових злочина, као и судбина свих других несталих, услов сарадња и заједнички рад полиције и правосуђа Београда, Приштине и представника међународне заједнице ЕУЛЕКС-а, УНМИК-а и КФОР-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси