Насловна  |  Саопштења  |  СНСЦГ: Пустити на слободу Томислава Кежаровског
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 06. 2013.

СНСЦГ: Пустити на слободу Томислава Кежаровског

Савез новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ) протестује због хапшења новинара из Македоније Томислава Кежаровског и тражи његово пуштање на слободу. Томислав Кежаровски, новинар дневника Нова Македонија ухапшен је 28. маја и одређен му је притвор до 30 дана због текста који је 2008. године написао у листу Репортер 92 који више не постоји.

 

Кежаровски се бавио истраживањем злоупотреба института „заштићеног сведока“ од стране полиције и објавио је, у то време, тврдњу једног затвореника да га истражитељи приморавају да буде лажни заштићени сведок у случају убиства старца у селу Ореше код Велеса. Две године касније, тај сведок је пристао да буде заштићен, али само на кратко и већ је на суђењу тврдио да је на то био приморан.

Колеге Томислава Кежаровског сматрају да је прави разлог његовог  хапшења уствари захтев да Кежаровски „открије извор који му је рекао да се спрема лажни сведок и да га полиција на то приморава“.

Откривање новинарских извора супротно је новинарској етици и представља грубо кршење новинарских кодекса.

У моменту док се одржава заједничка седница влада Србије и Македоније СНСЦГ апелује на политичаре из Македоније да не спроводе репресију над новинарима и да колеги Кежаровском омогуће одбрану са слободе.

СНСЦГ је регионална новинарска асоцијација коју чине Удружење новинара Србије и Удружење новинара Црне Горе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси