Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СИНОС: Бомбардовање РТС-а је нерасветљен ратни злочин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 04. 2013.

УНС и СИНОС: Бомбардовање РТС-а је нерасветљен ратни злочин

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поводом 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а пре 14 година, позивају новинарске асоцијације и синдикате из држава чланица НАТО да у својим земљама траже независне истраге овог ратног злочина.

УНС и СИНОС истичу да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

УНС и СИНОС позивају амерички Комитет за заштиту новинара да у регистар убијених новинара и медијских радника уврсти и 16 убијених радника РТС-а.

УНС и СИНОС подржавају и цене досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекују да ће она имати значајну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника РТС-а.

УНС и СИНОС позивају Министарство одбране и Војнобезбедносну агенцију да Комисији за истраживање убистава новинара учине доступним битне чињенице за утврђивање свих одговорних за овај тежак злочин.

УНС и СИНОС подсећају да је Европска федерација новинара (ЕФЈ) на Скупштини у Београду 2011. године позвала своје чланице да се придруже УНС-у и СИНОС-у приликом обележавања 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

Бомбардовањем РТС-а 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима иако су они цивилни објекти и не могу бити војни циљ.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

24.04.

2013.

Коста [нерегистровани] у 08:01

Да одговарају и они који су наредили убијање

Предлажем да УНС поред ови активности сагледа могућност конкретних потеза преко међународних или националних удружења новинара или сличних организација или познатих адвокатских канцеларија, које су спремне да се ангажују у правцу покретања поступка пред судовима земаља у којима живе, Весли Кларк и ужи командни кадар НАТО који је издао наредбу да се бомбардује РТС.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси