Насловна  |  Саопштења  |  НУНС, УНС и НДНВ подржавају запослене у „Панчевцу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 04. 2013.

НУНС, УНС и НДНВ подржавају запослене у „Панчевцу“

Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) сматрају да одлука заступника државног капитала у листу „Панчевац“ да хитно сазове ванредну седницу Скупштине акционара на којој би требало да буде разрешено руководство АД „Панчевац“ – представља директан притисак на уређивачку политику овог недељника, као и атак на медијске слободе уопште.

Позивамо представнике Агенције за приватизацију, као и представнике панчевачке градске власти, да спрече промену менаџмента овог предузећа, уважавајући чињеницу да не постоји нити један правни основ за одржавање ванредне седнице са овом тачком реда.

Наиме, заступник државног капитала Александар Вучковић у образложењу захтева наводи да је разлог смене извршних директора лоше пословање „Панчевца“, а то апсолутно није засновано на чињеницама. „Панчевац“ је један од ретких медија у земљи који добро послује и који је, са новим руководством, успео да преброди многобројне тешкоће са којима се овај лист сусретао у претходном периоду због лоше, а потом поништене приватизације.

НУНС, УНС и НДНВ стоје на становишту да у периоду док нови Закон о јавном информисању и медијима не ступи на снагу у медијским фирмама који су, на овај или онај начин, у државном власништу, не треба мењати управне органе и уреднике, а поготово не директоре који ће предлагати начин приватизације медија, како би се спречиле закулисне радње, односно куповина медија од стране формалних и неформалних група повезаних са политичким странкама.

НУНС, УНС и НДНВ снажно подржавају запослене да, по ступању на снагу нових медијских закона, преузму власништво над медијима у којима раде, односно да преузму одговорност за њихово функционисање. Сматрамо да је то најбољи гарант независне уређивачке позиције и развоја професионалних стандарда у медијима.

Представници три новинарска удружења посетили су јуче Панчево и разговарали са редакцијом „Панчевца“ и председником Скупштине града Панчева Предрагом Живковићем. Од Живковића смо добили чврста уверавања да представници локалне власти и Српска напредна странка, чији је функционер, не стоје иза покушаја смене руководства „Панчевца“, као и обећање да до смене руководства неће доћи.

У разговору са колегама из „Панчевца“ представници новинарских удружења пружили су пуну подршку редакцији у њиховој борби за очување овог угледног листа са дугом традицијом и охрабрили их у намери да покушају у наредном периоду овај недељник претворити у акционарско друштво у којем ће запослени бити већински акционари.

Састанцима са Живковићем и редакцијом „Панчевца“, у својству посматрача, присуствовали су и представници Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији.

НУНС, УНС и НДНВ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси