Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СНС траже да Међународна федерација новинара обележи дан страдања радника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 04. 2009.

УНС и СНС траже да Међународна федерација новинара обележи дан страдања радника РТС-а


Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) придружили су се протестној кампањи Међународне федерације новинара (IFJ) због некажњеног убијања новинара у Ираку и затражили од ове новинарске организације да се на исти начин почне обележавати 23. април када је 16 медијских радника 1999. године страдало због НАТО бомбардовања РТС-а.

УНС и СНС су данас послали писмо америчком председнику Бараку Обами и америчком амбасадору у Србији Камерону Мантеру у којем се тражи да се истински и независно истраже смрти новинара и медијских радника у Ираку у које су војници те земље умешани.

Међународна федерација новинара, са својим представницима у 150 држава, обележава 8. април као дан сећања на напад америчких снага на хотел Палестина у Багдаду 2003. године када су погинула два новинара. Истог јутра страдао је још један новинар када су амерички борбени авиони напали багдадску канцеларију арапског сателитког канала Ал Џазира.

"Још 16 случајева неразјашњених убијања у којем су амерички војници учествовали чекају одговоре" наводи председник ИФЈ Џим Бумeлhа, у свом позиву новинарским удружењнима да се одазову акцији и покажу солидарност.

УНС и СНС затражили су од Међународне федерације новинара да се сваке године, 23. априла, свет подсети на имена 16 медијских радника РТС-а који су убијени у 02.06 сати, од НАТО бомбе, на свом радном месту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси