Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустива и срамна одлука Тужилаштва за организовани криминал да не преузме истрагу убиства Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 02. 2024.

УНС: Недопустива и срамна одлука Тужилаштва за организовани криминал да не преузме истрагу убиства Милана Пантића

Удружење новинара Србије (УНС) сматра недопустивом и срамном одлуку Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) да се прогласи ненадлежним за решавање убиства новинара „Вечерњих новости“ Милана Пантића, 16 месеци након што је добило списе предмета из јагодинског тужилаштва.

УНС и Комисија за истраживање убистава новинара, у чијем раду учествује и представник УНС-а, већ дуго истичу да овај случај превазилази истражне  могућности јагодинског тужилаштва, јер се овде ради о организованом криминалу.

УНС подсећа да је Комисија за истраживање убистава новинара јавно објавила да је убиство Милана Пантића „полицијски разрешено“ и да „постоје имена људи који су извршили убиство“.

Управо због Пантићевог случаја УНС је протестовао испред Тужилаштва за организовани криминал на Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима 2. новембра прошле године.

УНС подсећа да је на његову иницијативу Међународна федерација новинара је у јуну 2022. године усвојила Резолуцију о Милану Пантићу у којој највећа светска новинарска организација тражи ефикасан поступак и да Тужилаштво за организовани криминал преузме надлежност у овом случају.  

Пантић је убијен због новинарског рада, показују подаци којима располаже Комисија, а писао је о спорним приватизацијама, међу којима и о цементари Нови Поповац.

Тужилаштво за организовани криминал у последње четири године два пута је због притиска јавности тражило, али затим и враћало списе предмета тужилаштву у Јагодини.

Милан Пантић је био члан УНС-а. Убијен је 11. јуна 2001. године у Јагодини, у улазу зграде у којој је са породицом становао.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси