Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује нову претњу Војину Радовановићу, починилац да кривично одговара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 08. 2023.

УНС осуђује нову претњу Војину Радовановићу, починилац да кривично одговара

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује претњу смрћу новинару „Данаса“ Војину Радовановићу и тражи да тужилаштво и полиција, којима је УНС претњу пријавио преко Сталне радне групе за безбедност новинара, у најкраћем року пронађу одговорну особу и покрену законски поступак за утврђивање њене кривичне одговорности.

Претња смрћу преко друштвене мреже Инстаграм уследила је као одговор на текст УНС-а у ком пише да полиција није саслушала сведока ког је Војин Радовановић навео у случају када је нападнут на сплаву „Шлеп“, иако је прошло више од месец дана од тада.

Новинар је поделио на свом приватном Инстаграм профилу УНС-ов текст „Прошао месец од напада на новинара Војина Радовановића, полиција није саслушала предложеног сведока“ на шта је уследила претећа порука са налога „Selidbeiprevozz“.

УНС заједно са представницима других новинарских и медијских удружења (НУНС, АНЕМ, НДНВ, АМ и АОМ) учествује у раду Сталне радне групе за безбедност новинара у којој чланове имају високи представници тужилаштва и полиције, а рад прати и представник Мисије ОЕБС-а у Србији.

УНС је овај и претходни случај угрожавања сигурности Радовановића забележио у својој бази напада на новинаре и медијске раднике и наставиће да прати поступање институција у проналажењу и кажњавању одговорних кроз рад Сталне радне групе за безбедност новинара.

УНС подсећа да Кривични законик у члану 138 предвиђа строже казне за угрожавање сигурности новинара претњом „да ће напасти на живот и тело“. Предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси