Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиво вређање новинара у Ваљеву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 12. 2012.

УНС: Недопустиво вређање новинара у Ваљеву

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због увреда које су одборник Скупштине Града Ваљева Слободан Гвозденовић и заменик градоначелника Драгољуб Крстић у току заседања Скупштине упутили ваљевским новинарима. На заседању Скупштине Града Ваљева, након што је за говорницу изашао одборник Групе грађана „Победа“ Слободан Гвозденовић, новинарка радија „Патак“ из Ваљева Дарија Ранковић је склонила свој диктафон са говорнице.

 

"Гвозденовић је тада почео да виче да док он прича микрофони не смеју да се склањају и да ће он лично "најурити" оне који то ураде. Њему су се придружили и припадници „Борачког удружења“ који су присуствовали седници, али и заменик градоначелника Ваљева Драгољуб Крстић који је новинаре назвао „олошем“ и викао свим новинарима у сали: „Олош напоље!“,“ рекла је УНС-у Дарија Ранковић.

Седница је на кратко прекинута, након чега се Скупштини обратила Славица Вујанац, новинарка и уредница „Радија 014“, која је у име свих колега обавестила одборнике да ће новинари због увреда напустити седницу.

„Ниједна групација не сме и не може да утиче на уређивачку политику било ког медија. Ваљевски новинари су непристрасни и нећемо допустити овакве увреде“, рекла је Вујанац.

Она је додала да у историји парламентаризма у Ваљеву новинари нису доживели овакве увреде и непоштовање.

УНС се солидарише са ваљевским колегама и истиче да свако ко је из било код разлога незадовољан радом медија и новинара мора да се користи искључиво средствима предвиђеним законом.

УНС тражи да се одборник Скупштине Слободан Гвозденовић и заменик градоначелника Драгољуб Крстић извине због увреда упућених ваљевским новинарима.

Коментари (5)

Остави коментар
сре

26.12.

2012.

Strahinja Nikolić [нерегистровани] у 13:44

Re:

Apsolutno! Skloni su valjevski novinari da neke dogadjaje ne vide, a od komarca da prave magarca. Ne svi valjevski novinari, na sreću. Lider valjevskih demokrata svojevremeno je prozivan od pojedinih novinara za kupovinu stanova po Beogradu, a jedan drugi valjevski političar nije, jer je u kumovskim vezama sa jednim valjevskim penzionisanim žurnalistom. Kada je jedan poslanik pucao po kafani, nisu se na to osvrtali valjevski novinari, osim jedne redakcije koja se time bavila, jer tada nije bilo ''popularno'' ići protiv tog čoveka. Selektivno pisanje, selektivan pristup, a usta puna objektivnosti. Kao slušalac i čitalac, hoću da čujem obe strane, a ne jednu. Toliko o novinarstvu u Valjevu.

Одговори
уто

25.12.

2012.

Zivorad Jankovic [нерегистровани] у 10:27

Gde je profesionalizam?

Nisam na strani silnika ali nisam ni na strani onih koji se vec godinama ne pridrzavaju novinarskog kodeksa.

Одговори
пон

24.12.

2012.

Teodor Perunski [нерегистровани] у 20:27

Da li smo baš uvek u pravu?

Izvinite, kad smo mi novinari u pitanju stvari se često jednostrano posmatraju. Pobogu, nije normalno da novinarku pobede njeni lični osećaji, da provocira svojim ponašanjem, da ignoriše govornika tako što sklanja mikrofon i time ukida profesionalnost u svom poslu. Nijednog momenta mi, koji smo pročitali ovu vest, nismo saznali koji su uzroci tome, tom sklanjanju mikrofona. I šta bi bilo sa novinarstvom kad bi svaki novinar, nakon što misli da je uvredjen od nekoga, o tom nekom ne bi više izveštavao argumentovano, dakle sa uključenim mikrofonom. Hajde da se svi naljutimo na nekoga pa da pišemo napamet, po inerciji lične uvredjenosti, bez beležaka i tonskih zapisa. Hajde da vraćamo milo za drago. On nas uvredom a mi ćemo se prema njemu jednako uvredljivo ponašati. A kako ćemo o njemu, tako uvredjeni, tek pisati - neka mu je bog u pomoći. Pa neka vidi da sa nama nema šale. Nema sumnje da su se mnogi opstinski čelnici osilili i izbezobrazili, ali kakve veze to ima sa uzansama novinarske profesionalnosti? Da li zbog što nas neko ne voli profesija treba da remeti svoje kriterijume i da isključuje svoje mikrofone?
Član sam UNS-a od 1982. Već davno sam uočio: za nas novinare važi da smo uvek u pravu, pa i kad nismo. Kolege se pocepaše da odbrane jedni druge i kad treba i kad, očevidno, ne treba. (I danas u Beogradu deluje jedan dnevni list koji svakodneno izbacuje gomilu nevidjenih gluposti, ljaga ljude, osudjuje i presudjuje, tračira, širi vulgarnost i nepismenost, loš srpski jezik i neukus... i svi to znamo i niko ne mrda prstom po strukovnoj liniji). Žao mi je, ne želim da budem kolega sa takvim novinarima. Ne sećam se da je ikad neko prozvan zbog koještarija koje je pisao, da je ikad neko opomenut i isključen iz Udruženja (sem one nekolicine vojvodjanskih kadrova koji su, ophrvani politkom neetički delovali). Ne bi li bilo od koristi da malo kritičkije osmatramo i svoje redove. I svoje ponašanje.

Одговори
пон

24.12.

2012.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 18:41

СРАМОТА

Ово је скандалозно! Имао сам прилику да окусим "гостопримство" једне, до јуче, шифроване политичке групације. Као новинару "Нових књажевачких новина", пре нешто више од годину дана, забрањен ми је улаз на јавну трибину. О томе се писало и говорило, али авај...локални моћници и даље мисле да су "Богом дани"! Држава може и мора да стане на страну медијских радника, првенствено применом Кривичног законика, који однедавно напад на новинаре кажњава затворим од 6 месеци до 5 година!

Одговори
пон

24.12.

2012.

anonymousVLADIMIR [нерегистровани] у 16:52

Uzas

Ovo u Valjevu je, ne skandalozno, već tužno da tužnije ne može biti.Lokalne velmože dopuštaju sebi sve, pa čak i da na tako neprimeren način vredjaju, ne samo te kolege, novinare, već čitavu novinarsku profesiju.Time pokazuju i koliko su im važni gradjani, oni koji su i za njih glasali.I najveće svoje pristalice, koji bi im, ne stali na put, već na senku, ne bi poštedeli."Sve za vlast, vlast ni za šta", pravilo je kog se drže, kao pijani plota, ponašajući se na način koji je primeren samo primitivcima, bestijalnim i oholim ljudima, a nikako onim koji treba da vode tako značajan , lep i važan kraj kao što je Valjevo.Za takve su novinari samo "nužno zlo", nešto što ne poštuju ni kad su im naklonjeni, a kamoli oni koji imaju svoj stav, koji poštuju novinarski kodeks i druge aršine ove svete profesije.Danas u Valjevu, sutra u Loznici , juče u Šapcu i tako redom.Takvo ponašanje prema medijima i poslenicima pisane reči vodi nas u ćorskokak.Izržavam punu podršku i poštovanje kolegama koji su se našli pod udarom tih lokalnih funkcionera, kojima je do istine, medijske slobode , demokratije i poštovanja ljudskih prava stalo "kao robijašu do države".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси