Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиво закључавање новинара како би се избегло постављање питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 07. 2023.

УНС: Недопустиво закључавање новинара како би се избегло постављање питања

Удружење новинара Србије (УНС) протестује и сматра недопустивим што су јуче, након представљања програма Дигитална Европа, новинари били онемогућени да поставе питања учесницима догађаја међу којима је била и премијерка Ана Брнабић, и то тако што су их организатори закључали у салу док премијерка, министар информисања и представници Европске уније не напусте просторије.

Како за УНС каже новинарка Нове ТВ Жана Булајић, новинари који су пратили догађај у Научно-технолошком парку у Београду, након завршетка програма желели су да премијерки поставе питања, али су у томе онемогућени јер су их организатори држали затворене у сали како на ходнику не би успели да приђу премијерки.

„Учесници конференције изашли су на крају званичног дела из сале на своја врата, ми новинари смо кренули да излазимо на друга врата како бисмо их на истом, заједничком, ходнику срели и пришли да поставимо питања, али се одједном појавила девојка из протокола и закључала врата да не можемо изаћи док премијерка и остали не прођу“, каже Булајић.

Она наводи да је новинарима, уз речи да нису предвиђена питања, девојка из протокола рекла: „Мени је само речено да сачекате“.

„Чак нам није, као што то обично буде, на догађају речено да нема постављања питања. Учесници су само сишли са бине и изашли, тако да смо ми на друга врата, као и увек, покушали да кренемо ка њима, али смо остали закључани“, наводи Булајић.

Она истиче да јој се „није никада десило да је неко закључа“.

„Уопште ми се никада није десило да ме неко физички онемогући да поставим питање. Увек је пракса да новинари приђу након догађаја и поставе питања и они су знали да ћемо ми то покушати, само су сада смислили нови начин да нас онемогуће у томе“, рекла Булајић УНС-у. 

УНС подсећа да нико не сме да омета новинаре у њиховом раду, да онемогућава присуство, снимање и постављање питања на јавним догађајима, а нарочито не закључавањем новинара и угрожавањем слободе кретања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси