Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власти у Бачком Петровцу крше процедуру и игноришу Медијску стратегију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 12. 2012.

УНС: Власти у Бачком Петровцу крше процедуру и игноришу Медијску стратегију

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због непоштовања процедуре при избору директора и одговорног уредника Информативног центра „Бачки Петровац.

 

Како је УНС-у потврдила Катарина Мелегова Мељихова, вд директора радија „Петровац“, Управни одбор једногласно је, на седници која је одржана 20. новембра 2012. године, за директорку и одговорну уредницу предложио Владимиру Дорчову Валтнерову, али је Општинско веће 7. децембра 2012. године на седници одлучило да за вд директора изабере особу која се није ни јавила на конкурс. Општинско веће до данашњег дана, супротно процедури, пријављене није обавестило о исходу конкурса. 

На истој седници, председник Општине Бачки Петровац Павел Марчок рекао је да се Информативни центар мора формирати као јавно предузеће.

УНС подсећа  да Медијска стратегија коју је усвојила Влада Србије у сарадњи са новинарским удружењима и асоцијацијама искључује да држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као и установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода, могу оснивати медије.

УНС упозорава да би одлука о формирању радио „Петровца“ као јавног предузећа била у сукобу како са Медијском стратегијом и званичним најавама да ће се држава убрзано повући из власништва у медијима, тако и са Предлогом закона о јавним предузећима, који је у скупштинској процедури, а који не предвиђа могућност оснивања нових јавних предузећа у области информисања.

 УНС истиче да одлука Општинског већа представља грубо кршење процедуре и законских прописа и позива Општинско веће општине Бачки Петровац да поштује закон и Медијску стратегију Владе Србије.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.12.

2012.

Borac [нерегистровани] у 20:04

Aco navrati u BP

Mogli bi malo Vučić i Dačić da navrate u Bački Petrovac sa svojom ekipom inspektora i revizora, da preispitaju sve javne institucije u ovoj opštini i da oteraju ovu bagru tamo gde je i Mišković !

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси