Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција: Локалне власти у Љигу намерно игноришу Медијску стратегију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 12. 2012.

Медијска коалиција: Локалне власти у Љигу намерно игноришу Медијску стратегију

Медијска коалиција понавља протест због намере локалне самоураве Љига да оснује општинску телевизију, противно Медијској стратегији и новим законским решењима.

Председник Скупштине општине Љиг Мирослав Максимовић заказао је за петак 21. децембра седницу Скупштине на којој ће и формално бити предложено оснивање Јавног Предузећа за информисање и маркетинг „ТВ Љиг“. Овим чином, челници ове општине намерно игноришу недавно упозорење Медијске коалиције да би таква одлука била у сукобу како са Медијском стратегијом и званичним најавама да ће се држава убрзано повући из власништва у медијима, тако и са Предлогом закона о јавним предузећима, који је у скупштинској процедури, а који не предвиђа могућност оснивања нових јавних у области информисања.


Подсећамо да је Медијска коалиција реаговала на најаве сличне природе које су почетком децембра стигле из Бечеја, као и да је, уз подршку међународних организација, допринела да се из Предлога закона о јавним предузећима избаци могућност оснивања јавних предузећа за информисање. Представници Општине Љиг очигледно користе правну могућност да у интергенуму оснују општинску телевизију, свесни да тиме крше предложена законска решења.

Још једном подсећамо да Стратегија предвиђа да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно, ни посредно, држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода. На изради Медијске стратегије државни органи, медијска заједница и међународне организације заједнички су радили дуго и напорно, уз присуство јавности.

Истраживање које је Медијска коалиција спровела половином ове године о финансирању локалних медија указује да су медији који функционишу као јавна предузећа, односно они медији којима је локална самоуправа оснивач, апсолутно привилеговани када се ради о финансирању из локалних буџета. Тиме се угрожава опстанак других медија на локалном тржишту. Истраживање показује да локалне самоуправе углавном арбитрарно и нетранспарентно троше јавни новац за подршку само одабраним медијима и мимо јавних и мерљивих критеријума и процедура, што најдиректније проузрокује нелојалну тржишну утакмицу.

Медијску коалицију чине АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

19.12.

2012.

kole [нерегистровани] у 19:02

poziv za spas

U Ljigu se od vajkada radi naopako. Ovoga puta treba otvoreno reći da u Ljigu sastav vladajuće ekipe SPS +NS+DSS+URS+SNS, je masovno podržan od naroda. Koalicioni liderčići su ušli u opštinu zauzeli fotelje i bez izlaženja pred javnost, buđžet napravili tako dobro da od njega imaju koristi samo ponuđači i izvođači. SNS je ušao skoro sa svojim odbornicima i njihov lider je dobio mesto zamenika presednika Opštine i platu 45000dinara. Dali Vučić zna da su oni zato da se oformi nezakonito TV ljig koji će da koristi samo vladajućima za lažno prestavljanje njihovog nerada. Dali je Vučić rekao da podrže Veljinog Presednika Skupštine koji je za četiri godine na mestu pres-Opštine uništio celu privredu Ljiga i doveo narod na ivicu bede.Presednik Opštine SNS podržava čoveka koji ima gomilu krivičnih prijava koje stoje u sudskim fiokama više godina u Valjevu a glavna zaštita su Dačićevi socijalisti. Zato pozivam Dačića i Vučića da provere vladavinu njihovih partiskih kolega u Ljigu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси