Насловна  |  Саопштења  |  Амандман Медијске коалиције на Предлог Закона о изменама и допунама Кривичног законика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 12. 2012.

Амандман Медијске коалиције на Предлог Закона о изменама и допунама Кривичног законика

Медијска коалиција изражава дубоко незадовољство због тога што је у Предлогу Закона о изменама и допунама Кривичног законика, чланом 13, предложено брисање става 3. члана 138. Кривичног законика, који се односи и на новинаре.

Не улазећи у разлоге за брисање овог квалификованог облика кривичног дела за лица која не обављају посао од јавног значаја у области јавног информисања, Медијска коалиција сматра да се мора уважити специфичност позива и опасности које за собом носи новинарска професија и да не постоје оправдани разлози за брисање става којим се новинару, због значаја професије коју обавља, гарантује већа заштита у односу на лица која не обављају послове од јавног значаја у области информисања.

Стога се Медијска коалиција данас обратила надлежном Министарству правде и државне управе и Скупштини и предложила амандман на члан 13. Предлога закона о изменама и допунама Кривичног законика. Предлог амандмана гласи:
“Члан 13. Предлога закона о изменама и допунама Кривичног законика мења се и гласи:
У члану 138, став 3 мења се и гласи:

(3) Ко дело из става 1. овог члана учини према лицу које обавља послове од јавног значаја у области информисања у вези са пословима које обавља, казниће се затвором од једне до осам година.“

Медијска коалиција истиче да су новинари често мета напада и претњи и да често изостаје адекватна реакција поводом тих претњи, а да учиниоци тих напада и претњи ретко бивају пронађени, или осуђени, а и када се процесуирају, изричу им се казне на граници законског минимума или чак и испод њега.

Медијска коалиција зато сматра да је неопходно да се кроз задржавање ове одредбе у Закону обезбеди већа сигурност и заштита новинара, а посебно имајући у виду значај њихове професије за остваривање права на обавештеност и слободу изражавања. У супротном, уколико би ова одредба изостала, минимална запрећена казна за претње новинарима би била четвороструко ублажена, што би могло стимулативно деловати на извршиоце и додатно угрозити безбедност и положај новинара.

Медијска коалиција очекује да ће надлежно Министарство и посланици уважити ове аргументе и усвојити предложени амандман Медијске коалиције на Предлог закона о изменама и допунама Кривичног законика.
Медијску коалицију чине медијска и новинарска удружења – АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси